Opozice ve Sněmovně kritizuje kontrolní hlášení u DPH

22.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty přinese jen zbytečnou zátěž podnikatelů, kteří navíc nejsou o novince dostatečně informováni, řekl dnes poslancům předseda ODS Petr Fiala. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s argumenty pravicové opozice pro roční odklad zavedení kontrolních hlášení nesouhlasí.

Sněmovna se mimořádně sešla nad návrhem ODS, podle kterého by podnikatelé nepodávali hlášení už v roce 2016, ale až od roku 2017. Koalice pravděpodobně nepřipustí, aby se schůze svolaná z podnětu ODS a TOP 09 konala, návrh jejího programu patrně nebude schválen. Ještě před hlasováním o programu ale mohou vystupovat řečníci s přednostním právem, čehož také využívají.

Fiala poukazoval na vysoké náklady, které podle něho kontrolní hlášení podnikatelům přinesou. Podle jeho informací je navíc na novinku připravena nejvýše čtvrtina podnikatelů. \"Zkušenosti ze Slovenska ukazují, že zvýšená byrokracie je jedna věc, druhá věc je zdražení práce účetních a daňových poradců,\" podotkl Fiala. Bylo by podle něho taky správné počkat na verdikt Ústavního soudu, k němuž podala stížnost na kontrolní hlášení skupina senátorů.

Babiš označil před novináři kontrolní hlášení za zásadní opatření v boji proti podvodům u daně z přidané hodnoty, jsou podle něho důležitější než elektronická evidence tržeb. \"My tady máme organizovaný zločin, který organizuje karuselové obchody. A ten nás každý rok vlastně okrádá o 80 miliard korun,\" uvedl Babiš.

Postupu ODS a TOP 09 prý nerozumí a nesouhlasí s argumentem, že podnikatelé byli o zavedení kontrolních hlášení málo informováni. Zákon byl schválen už předloni, všichni o tom vědí rok, ministerstvo dělalo kampaň, dodal.

Kontrolní hlášení s účinností od roku 2016 zavedla loňská novela zákona o DPH. Úřady budou mít přístup k údajům o obchodech mezi plátci a budou moci porovnávat data obou stran. Opatření by mělo podle ministerstva financí pomoci v odhalování zejména organizovaných daňových úniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK