Vedení ERÚ se ještě do Vánoc sejde kvůli výplatě zelené energii

22.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se ještě do Vánoc sejde, aby posoudilo, jestli jsou záruky vlády ohledně výplaty podpory obnovitelným zdrojům energie dostatečné. ČTK to dnes bez bližších podrobností sdělil mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Vláda v pondělí schválila nařízení, které by mělo umožnit ERÚ podporu za 42 miliard pro příští rok vypsat. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že přijatý dokument podle něj umožňuje vypsat podporu bez takzvané notifikace od Evropské komise.

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok vyplacena podpora nebude, protože by tím překročil zákon. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření Mládka mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Vláda se už jednou situací kolem výplaty podpory zelené energii na příští rok zabývala, 2. prosince schválila vládní usnesení, které mělo výplatu umožnit. ERÚ to ale tehdy odmítl učinit s tím, že materiál situaci vůbec neřeší. Mládek tehdy v reakci řekl, že řešení pro vyplacení podpory obnovitelným zdrojům na příští rok se v každém případě najde. V pondělí dodal, že je určitá naděje, že místo Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, podporu vypíše její statutární náměstek Jan Nehoda.

Peníze pro příští rok zatím nemají jisté solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. Takzvanou notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a také ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016.

Počínaní úřadu ostře kritizují zástupci oborových asociací. Například Česká průmyslová fotovoltaická asociace v pondělí uvedla, že podporu je třeba vypsat ještě do konce roku, jinak dojde ke škodám, které zasáhnou nejen obnovitelné zdroje, ale také banky nebo zemědělství. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha již dříve ČTK řekl, že kdyby se o penězích rozhodlo až v příštím roce, znamenalo by to pro mnohé zemědělce, kteří provozují bioplynové stanice, insolvenci.

Radek Doležal mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK