Vyhlídky španělské ekonomiky se podle centrální banky zlepšily

22.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 22. prosince (ČTK) - Španělská centrální banka dnes mírně zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok. Upozornila však, že na hospodářský růst by mohla mít negativní dopady nejistota kolem reforem a rozpočtové politiky po nejednoznačném výsledku parlamentních voleb.

V nedělních volbách sice zvítězila Lidová strana premiéra Mariana Rajoye, ztratila však dosavadní parlamentní většinu. Očekávají se proto obtížná jednání o vytvoření nové vlády, která by mohla trvat týdny nebo i měsíce.

Centrální banka nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Španělska v letošním roce stoupne o 3,2 procenta. V předchozí prognóze letošní růst odhadovala na 3,1 procenta. Odhad růstu na příští rok banka zvýšila na 2,8 procenta z dříve očekávaných 2,7 procenta.

Španělsko se po překonání hospodářské recese stalo jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik eurozóny. Rajoyova Lidová strana doufala, že příznivý ekonomický vývoj jí pomůže zajistit si setrvání u moci. Řadě Španělů se ale po finanční stránce stále daří hůře než před krizí, upozorňuje agentura Reuters. Na popularitu Lidové strany navíc měly negativní dopady korupční skandály.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK