Ceny ropy mírně oživily z pondělních minim

22.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zastavily pokles a severomořská ropa Brent mírně oživila z pondělního minima za 11 let. Obchodníci na trhu před svátky ruší pozice, což ceny podpořilo, vyhlídky dalšího vývoje na trhu ale pro dlouhodobější oživení nesvědčí.

Severomořská ropa Brent se v 18:45 SEČ pohybovala kolem 36,30 dolaru za barel po pondělním propadu až na minimum 36,04 USD. Tento měsíc ztratila již 19 procent, což by znamenalo nejhlubší měsíční propad od října 2008, kdy krachem banky Lehman Brothers vyvrcholila globální finanční krize.

Cena americké lehké ropy WTI po pondělním sestupu na nové šestileté minimum 33,98 USD posílila v novém únorovém kontraktu o jedno procento na 36,28 USD. Oba druhy ropy od poloviny loňského roku kvůli převisu nabídky nad poptávkou zlevnily o více než dvě třetiny.

Obchodníci ruší sázky na další pokles cen, protože se blíží sváteční období, v němž bývá obchodování slabé a nevyzpytatelné. Likvidace pozic trh podpořila, náladu ale oslabovala očekávání dalšího růstu zásob na americkém trhu a celkové obavy z pokračování vysokého převisu nabídky nad poptávkou ve světě, uvedla agentura Reuters.

Nepříznivé pro oživení cen zůstává i počasí. Neobvykle teplý začátek zimy na severní polokouli oslabuje poptávku po topném oleji.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 36,29 36,35 New York - Nymex WTI únor 36,28 35,79

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK