Ceny ropy díky poklesu zásob v USA výrazně oživují

23.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně oživují, severomořská ropa Brent i americká WTI se vyhouply nad 37 dolarů za barel. Trh podpořil nečekaný pokles ropných zásob na americkém trhu. Celkově ale ceny zůstávají kvůli vysokému přetlaku nabídky nad poptávkou v blízkosti mnohaletých minim z předešlých dní.

Cena Brentu kolem 16:40 SEČ stoupla o dolar a čtvrt na 37,35 USD za barel a oživila z úterního 11letého minima 35,98 dolaru. WTI posílila o jeden a půl dolaru na 37,65 dolaru.

Zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly o 5,9 milionu barelů. Analytici oslovení agenturou Reuters přitom odhadovali nárůst o 1,1 milionu barelů. Klesly i zásoby nafty a topného oleje, zvýšily se naopak zásoby benzinu.

Poptávka po ropě od členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude za pět let mírně nižší než nyní, i když ne tak nízká, jak se dosud předpokládalo. Organizace ve svém dnešním střednědobém výhledu i přes nynější propad cen zvýšila výhled produkce takzvané nekonvenční ropy, kam patří zejména ropa dobývaná z břidlicových hornin.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 37,35 36,01 New York - Nymex WTI únor 37,65 36,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK