Důvěra v českou ekonomiku v prosinci stoupla na 11,7 bodu

28.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku se v prosinci zvýšila o 0,6 bodu na 11,7 bodu. Optimismus vzrostl více mezi spotřebiteli, u podnikatelů se důvěra zvýšila jen mírně. Velmi mírně stoupla důvěra také v meziročním srovnání. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

 

Statistici v průzkumu zjišťují, jak podnikatelé a spotřebitelé odhadují budoucí vývoj své ekonomické situace. Rozdíl mezi pozitivním a záporným hodnocením v procentech je takzvané konjunkturální saldo. U podnikatelů z listopadové hodnoty 13,1 bodu stouplo v prosinci na 13,3 bodu. V případě spotřebitelů se ukazatel zvýšil ze třech bodů na pět.

Z jednotlivých podnikatelských oblastí stoupla důvěra jen ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se meziměsíčně nezměnila a ve stavebnictví a obchodu klesla.

Před rokem činil souhrnný indikátor důvěry 11,6 bodu, což je o desetinu bodu níže než nyní. Důvěra podnikatelů proti loňskému prosinci stoupla o půl bodu a u spotřebitelů, u kterých byl loni indikátor důvěry 2,8 bodu, se zvýšila o 2,2 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK