Zaměstnancům Třineckých železáren vzrostou mzdy o čtyři procenta

28.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 28. prosince (ČTK) - Zaměstnancům Třineckých železáren (TŽ) vzrostou od ledna mzdy o čtyři procenta a při případném překročení plánovaného hospodářského výsledku ještě o další dvě. Ve výplatě budou mít zaměstnanci v průměru 1050 korun měsíčně navíc, přičemž základem je navýšení tarifních tříd v průměru o 450 korun. Na nové kolektivní smlouvě, která bude platit následující tři roky, se dohodlo vedení firmy s odboráři, smlouvu podepsali dnes. ČTK to sdělila mluvčí TŽ Petra Jurásková.

Průměrná mzda v třinecké huti letos přesáhla 29.000 korun. V Moravskoslezském kraji činila podle Českého statistického úřadu na konci září průměrná hrubá mzda necelých 24.000 korun.

\"Pracovníkům hutě budou i v roce 2016 náležet benefity v podobě příspěvků na stravování, penzijního připojištění, poukázek na relaxační aktivity v hodnotě převyšující 3500 korun a mnoho dalších výhod nad rámec zákoníku práce,\" uvedla Jurásková.

Předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO v železárnách František Ligocki uvedl, že letošní kolektivní vyjednávání bylo oproti loňsku odlišné, protože se řešila základní část kolektivní smlouvy na celé tři roky a následně související přílohy. \"Pro příští rok jsme si nastavili priority vyjednávání: maximální zvýšení základního růstu, navýšení tarifu, odměna za nepřetržitost pro směnové zaměstnance a další záležitosti. Dnes můžu konstatovat, že se nám podařilo pro zaměstnance Třineckých železáren dohodnout solidní nárůst mezd a další výhody,\" uvedl Ligocki.

V Třineckých železárnách pracuje 7100 lidí, a to včetně provozů v Ostravě-Vítkovicích, Starém Městě u Uherského Hradiště a Závodu sochorová válcovna v Kladně. Generální ředitel Jan Czudek uvedl, že firma chce do roku 2019 investovat do modernizace a obnovy zařízení asi 12 miliard korun.

Podnik dosáhl loni čistého zisku 3,048 miliardy korun, což byl oproti roku 2013 téměř trojnásobek. Tržby firmě stouply bezmála o 2,5 miliardy na více než 38 miliard korun. Jediným akcionářem Třineckých železáren je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK