Americké akcie v pondělí mírně klesly kvůli ropným firmám a Applu

29.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily týden mírným poklesem. Energetické společnosti Exxon Mobil a Chevron oslabovaly v reakci na propad světových cen ropy, zatímco technologický gigant Apple byl pod tlakem kvůli obavám ohledně vývoje poptávky po jeho chytrých telefonech iPhone.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pondělí odepsal 0,14 procenta a uzavřel na 17.528,27 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,22 procenta na 2056,50 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,15 procenta na 5040,99 bodu.

Cena severomořské ropy Brent se v pondělí propadla o více než tři procenta a dostala se pod 37 dolarů za barel. Vrátila se tak do blízkosti jedenáctiletého minima 35,98 dolaru za barel z minulého týdne.

Akcie společnosti Apple v pondělí oslabily o více než procento. Někteří analytici se obávají, že firma v příštím roce poprvé vykáže pokles tržeb z prodeje telefonů iPhone.

Akcie mediálního gigantu Walt Disney naopak o více než procento posílily. Reagovaly tak na zprávu, že sedmý díl Hvězdných válek s názvem Star Wars: Síla se probouzí v tržbách celosvětově překonal hranici jedné miliardy dolarů (zhruba 25 miliard Kč).

Na devizovém trhu dolar v pondělí sestoupil na téměř dvoutýdenní minimum vůči koši ostatních předních měn. Někteří obchodníci totiž před koncem roku vybírali zisky, které jim přinesl předchozí růst americké měny. Objem obchodů byl ale nižší než obvykle, protože trhy v Austrálii a Londýně byly kvůli vánočním svátkům zavřené.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK