V JE Temelín vyjížděli hasiči ke zkratu, bezpečnost ohrožena není

29.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín 29. prosince (ČTK) - Hasiči z temelínské jaderné elektrárny vyjížděli v pondělí večer k nehodě uvnitř elektrárny. Kouř vycházel z nejaderné části 1. bloku. Příčinou byl podle předběžné zprávy elektrický zkrat. Bezpečnost ani výkon to neohrozilo, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták. Kouř vycházel z pomocného zařízení u generátorového vypínače, požár to podle mluvčího nebyl a k ochlazení zařízení stačil pouze minimax.

\"Kouře si při pochůzce všiml jeden z pracovníků, který pomocí ručního hasicího přístroje zařízení ochladil. Během několika minut dorazili na místo hasiči elektrárny, kteří už pouze provedli kontrolu pomocí termovize,\" řekl ČTK Sviták. Že o požár nešlo, potvrdil podle něj i přivolaný vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Předběžnou příčinou byl elektrický zkrat v zařízení, které vyvíjí páru pro zvlhčování vzduchu ve sběracím zařízení generátoru. \"Do potvrzení příčiny byly z preventivních důvodů odstaveny i zbývající tři parní vyvíječe,\" doplnil Sviták. Událost je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, tedy bez jakéhokoli vlivu na provoz a jadernou bezpečnost.

O situaci byl ale informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který v souladu s Protokolem z Melku předal informaci Rakousku. \"V souladu s nastavenými pravidly dostalo Rakousko informaci také od nás,\" uvedl Sviták.

Od roku 2007 je to podle Svitáka teprve pátý podobný výjezd temelínských hasičů v areálu elektrárny. Naposledy byla důvodem technická závada elektrického vysoušeče rukou na toaletě lékařského personálu letos v květnu. Ve všech případech se výjezd hasičů obešel bez zranění a dopadů na provoz a jadernou bezpečnost.

Od začátku roku vyrobily oba bloky 14,07 miliard kilowatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK