Dolar zpevňuje, ochota riskovat tlačí dolů zejména kurz eura

29.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje, ochota riskovat naopak tlačí dolů zejména kurz jednotné evropské měny euro. Ztráty z předchozích dnů pak umazával ruský rubl, jemuž pomohl obnovený růst cen ropy.

Euro k dolaru sestoupilo až na 1,0909 USD, což byla nejnižší hodnota od minulého čtvrtka. Později mírně oživilo a před 17:00 SEČ se pohybovalo na 1,0937 USD se ztrátou 0,3 procenta.

Dolar ke koši šesti hlavních světových měn sestoupil až na 97,799 bodu, minimum za skoro dva týdny. Později se ale vzchopil a pohyboval se kolem 98,371 bodu.

Náladu na trzích zlepšil růst cen ropy, což pomohlo zvýšit zájem o rizikovější aktiva, jako jsou akcie či měny mladých tržních ekonomik. Podle analytika Sebastiena Galyho ze společnosti Deutsche Bank je možné, že investoři po nedávných krocích Evropské centrální banky (ECB) obnovili sázky na pokles eura.

Rostoucí ceny ropy dnes pomohly rublu. Dolar k ruské měně tak nejprve vystoupil na více než roční maximum 72,84 RUB, později ale zamířil dolů. Ropa je vedle zemního plynu významným zdrojem příjmů do ruské státní kasy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK