Akcie v USA zpevňují, pomohla dražší ropa a solidní statistika

29.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes výrazně zpevňují, zájem je především o energetické firmy, kterým pomohl obnovený růst cen ropy. Vzhůru zamířily také akcie společnosti Apple, které podpořily zejména index S&P 500.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index přidával jedno procento na zhruba 17.674 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 0,8 procenta na 2073 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zpevňoval o 0,9 procenta na 5087 bodů.

Světové ceny ropy, které v pondělí ztratily zhruba tři procenta, dnes zamířily vzhůru s příchodem studenějšího počasí do Evropy a do Severní Ameriky. Dražší ropa tak podpořila akcie energetických firem jako je Chevron nebo Exxon Mobil.

Po solidních údajích o spotřebitelské důvěře v USA zamířily vzhůru akcie v maloobchodu. Soukromá organizace Conference Board dnes oznámila, že index spotřebitelské důvěry stoupl v prosinci na 96,5 bodu, což je více, než se čekalo. Náladu pomohla zlepšit příznivější kondice amerického trhu práce.

Zpevňovaly ale také akcie technologických firem, například již zmíněný výrobce elektroniky Apple přidával asi 0,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK