Příliv investic přes polskou státní agenturu letos prudce klesl

29.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. prosince (ČTK) - Polská agentura pro zahraniční investice (PAIiIZ) letos zprostředkovala zahraniční a domácí investice v hodnotě 767 milionů eur (20,7 miliardy Kč). Byla to necelá polovina úrovně loňského roku, plyne z dnešních údajů agentury.

Počet uzavřených projektů zprostředkovaných agenturou se ale zvýšil o dva na celkových 56. Počet pracovních míst, která by mohly letošní sjednané investice vytvořit, vzrostl o deset procent na 9100 míst, uvedla agentura PAP.

Nejvíce přes agenturu loni opět investovaly firmy ze Spojených států a Německa. Následovaly podniky z Jižní Koreje, Švýcarska a na páté příčce se umístily polské společnosti. Agentura předpovídá, že v příštím roce získá Polsko více investic z Asie, zejména z Japonska a Jižní Koreje.

Do nového roku agentura vstupuje ze 189 rozpracovanými investičními projekty v celkové hodnotě čtyř miliard eur. Připravované investice by mohly vytvořit kolem 40.000 nových pracovních míst.

Loni PAIiIZ zařídila a dokončila 54 investičních projektů o celkové hodnotě 1,8 miliardy eur. Výše přímých investic byla proti roku 2013 dvojnásobná.

Česká agentura CzechInvest zprostředkovala v letošním prvním pololetí 49 domácích a zahraničních investic v hodnotě 21 miliard Kč. Loni od ledna do června objem investic dosáhl 78 miliard Kč a za celý loňský rok to bylo 147 projektů o celkové hodnotě 87 miliard korun, což byl téměř dvojnásobek roku 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK