Americké akcie díky oživení cen ropy výrazně zpevnily

29.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně zpevnily a jejich hlavní indexy získaly více než jedno procento. Trh táhl vzhůru zejména obnovený růst cen ropy, který zvedl akcie ropných koncernů. Wall Street podpořil i silný nárůst akcií technologických společností Apple a Amazon.

Dow Jonesův index uzavřel obchodování růstem o 1,10 procenta na 17.720,98 bodu, proti počátku roku je ale stále mírně nižší. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,06 procenta na 2078,36 bodu a jeho celoroční výkon se díky tomu přehoupl do mírného zisku. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel s přírůstkem 1,33 procenta na 5107,94 bodu a v letošním roce má k dobru asi osm procent.

Světové ceny ropy dnes díky příchodu studenějšího počasí do Evropy a do Severní Ameriky smazaly pondělní tříprocentní ztráty. Dražší ropa podpořila akcie největších těžařských společností Chevron a Exxon Mobil.

Trh vedly vzhůru také akcie technologických firem. Výrobce elektroniky Apple tak získal více než dvě procenta a měl největší podíl na ziscích indexů S&P 500 a Nasdaq. Internetový prodejce Amazon posílil o téměř tři procenta. Maloobchodní sektor podpořily údaje o prosincovém růstu spotřebitelské důvěry v USA.

Na devizových trzích dnes dolar zpevňoval, zvýšená ochota riskovat naopak tlačila dolů kurz eura. Chuť investorů jít do rizik se zvýšila díky obnovenému růstu cen ropy.

Euro k dolaru sestoupilo ke konci dne na 1,0899 USD, nejníže za pět dní. Dolar ke koši šesti hlavních světových měn oživil na téměř týdenní maximum 98,413 bodu z počátečního dvoutýdenního minima 97,79 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK