Ropa po zprávě o růstu zásob v USA opět prudce klesá

30.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes obnovily pokles, který se pohyboval kolem tří procent. Severomořský Brent se tak vrátil do blízkosti nejnižších hodnot za 11 let. Trh reaguje na zprávu o překvapivém růstu zásob suroviny ve Spojených státech a také na vyjádření Saúdské Arábie, že země nemá v úmyslu těžbu ropy omezit.

Brent krátce před 18:00 SEČ vykazoval pokles o 2,9 procenta na zhruba 36,70 USD za barel, a zůstával tak necelý dolar od nejnižších hodnot za posledních 11 let, na které sestoupil minulý týden. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu ztrácela 3,1 procenta a pohybovala se kolem 36,70 USD za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA stouply minulý týden o 2,6 milionu barelů. Zásoby v klíčovém překladišti Cushing ve státě Oklahoma přitom dosáhly rekordní úrovně. Nečekaně vyšší byly také zásoby benzinu a topného oleje. Analytici v anketě agentury Reuters naopak předpokládali snížení celkových zásob ropy, což v úterý cenu ropy podpořilo.

\"Za ty roky, co tuhle práci dělám, jsem nárůst zásob v posledním prosincovém týdnu nikdy neviděl,\" uvedl obchodník Tariq Zahir z makléřské společnosti Tyche Capital Advisors.

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí mezitím podle listu The Wall Street Journal zopakoval, že v těžební politice Saúdské Arábie se nic nemění, největší světový vývozce ropy svou produkci ropy neomezuje a je schopen uspokojit dodatečnou poptávku.

Ceny ropy se od poloviny loňského roku propadly o více než 60 procent. Ropný kartel OPEC, Rusko a Spojené státy totiž zvyšovaly produkci, což na trzích způsobilo převis nabídky v rozmezí půl milionu až dvou milionů barelů denně. Na ceny ale dolehl také zpomalující růst poptávky, zejména v Asii. V Číně podle státních médií letos spotřeba energií stoupla nejpomaleji od roku 1998.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 36,68 37,79 New York - Nymex WTI únor 36,71 37,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK