Šanghajský akciový trh za celý rok vzrostl o 9,4 procenta

31.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 31. prosince (ČTK) - Akciový trh v Šanghaji za celý letošní rok posílil o 9,4 procenta. Svým růstem tak překonal americký Wall Street i většinu dalších předních světových trhů a podařilo se mu smazat masivní ztráty zaznamenané letos v létě, napsala agentura Reuters.

Hlavní index Shanghai Composite uzavřel na hodnotě 3539,18 bodu. Tempo růstu indexu v letošním roce výrazně zpomalilo, loni si index připsal téměř 53 procent. Stále si však vede lépe než většina ostatních předních trhů. Americký index Standard & Poor\'s 500 letos zatím stoupl jen o 0,2 procenta.

Pro čínské akcie byl letošní rok rokem divokých výkyvů, které měly dopad i na globální trhy. Až do poloviny června akcie posílily o téměř 60 procent. Pak však během tří týdnu ztratily téměř třetinu své hodnoty. Nebývalý vládní záchranný program však pomohl akciím oživit a od srpna, kdy se propadly nejníže v letošním roce, do konce roku akcie zpevnily o zhruba 25 procent. Nálada na trhu však před začátkem nového roku zůstává křehká.

Rok 2016 má být dalším nestabilním rokem pro čínské akcie. Někteří pozorovatelé ale očekávají, že nebude tak dramatický. Investory budou pronásledovat dvě hlavní obavy - kdy se čínská ekonomika stabilizuje a zda se trh vyrovná s možným převisem nabídky kapitálu, protože Peking se připravuje, že usnadní firmám vstup na burzu a bude se více orientovat na trh.

\"Trh příští rok nebude býčím trhem, ale možnost prudkého pádu je také nízká,\" řekl manažer Ivy Capital Šen Wej-čeng. Trh je označován jako býčí, pokud akcie silně rostou a nálada investorů je optimistická. Dodal, že ekonomika zůstane příští rok křehká, uvolnění měnové politiky v Číně by ale mělo omezit dopad růstu úroků v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK