Dolar zpevňuje k euru, za celý rok přidává zhruba deset procent

31.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 31. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje vůči euru i dalším předním světovým měnám. Vyšší je k nim i za celý letošní rok; k jednotné evropské měně v tomto roce připisuje zhruba deset procent a ke koši šesti měn více než devět procent.

Dolar zpevňuje již delší dobu, vzhůru se vydal už v květnu 2014. Ke koši měn se jeho hodnota dosud zvýšila o čtvrtinu a k euru o více než pětinu. V letošním roce dolaru k růstu pomáhala naděje na zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed), která k tomuto kroku přikročila v prosinci poprvé po skoro deseti letech. Dolar ale letos zpevňoval i pod vlivem nadále uvolněné měnové politiky japonské a Evropské centrální banky. Odborníci předpokládají, že rozdílné přístupy v měnové politice budou hrát významnou roli také přinejmenším v prvním čtvrtletí nadcházejícího roku.

\"Fed by v březnu mohl přijít s dalším zvýšením (sazeb), což se do cen plně nepromítlo, a pro dolar by to mělo představovat novou oporu,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Richard Franulovich ze společnosti Westpac.

Dolar posiluje i v poslední den letošního roku. Euro k americké měně dnes kleslo až na 1,0875 USD, tedy nejnižší hodnotu za více než týden. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se vyhoupl až na 98,564 USD, nejvýše za více než týden. K ruskému rublu se dnes dolar vyhoupl na více než roční maximum 74,32 RUB. Stalo se tak po dalším propadu cen ropy, jejíž je Rusko významným světovým vývozcem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK