Akcie v USA měly nejhorší rok za sedm let, dolar posílil

31.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. prosince (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech letos převážně klesly a jejich přední index Dow Jones zažil nejhorší rok za posledních sedm let. Za propadem stojí hlavně pokles cen ropy, ale také obavy ze zpomalování čínské ekonomiky. Americký dolar naopak zpevňoval, vůči koši šesti předních zahraničních měn letos získal přes devět procent. Dolar těžil z očekávání, že americká centrální banka (Fed) zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních podniků v USA, za celý tento rok klesl o 2,2 procenta. Celoroční ztrátu přitom utrpěl naposledy v roce 2008, kdy ztratil 34 procent. Širší index S&P 500, který v předešlých třech letech rostl dvouciferným tempem, se letos snížil o 0,7 procenta. Propad ale není ani zdaleka tak výrazný jako v roce 2008, kdy spadl o 40 procent. Růst tak v tomto roce zaznamenal pouze index technologického trhu Nasdaq Composite, který stoupl o 5,7 procenta.

Akcie v USA utrpěly ztráty i za poslední obchodní den tohoto roku. Index S&P 500 dnes odepsal 0,94 procenta na 2043,94 bodu. Index Dow Jones klesl o 1,02 procenta na 17.425,03 bodu a index Nasdaq Composite ztratil 1,15 procenta na 5007,41 bodu.

Letošní rok se pro americké akcie nesl ve znamení masivních výkyvů. Všechny tři přední akciové indexy se během roku vyšplhaly na nová rekordní maxima. Posléze ale zamířily dolů, když pokračující propad cen ropy na světových trzích srážel akcie energetických podniků. V srpnu pak akciové trhy zasáhly obavy ze zpomalování čínské ekonomiky. Například S&P 500 během osmi srpnových dnů ztratil 11 procent.

Index S&P pro samotný energetický sektor za celý rok ztratil 24 procent, což je jeho nejhorší výsledek od světové hospodářské recese. Z deseti firem s nejhorším letošním výkonem v rámci celého indexu S&P jich osm tvoří energetické firmy, v čele s těžařskou firmou Chesapeake Energy, jejíž akcie letos odepsaly 78 procent. Nejhorší výsledek za sedm let zaznamenaly akcie amerického Applu. Za celý rok ztratily 4,6 procenta, což je pro ně první celoroční pokles od roku 2008.

Dařilo se naopak akciím v sektoru zbytného spotřebního zboží. Největšího růstu v rámci S&P zaznamenaly akcie internetové videopůjčovny Netflix, za celý rok stouply o 138 procent. Akcie internetového obchodu Amazon.com přidaly 118 procent.

Evropské akciové trhy oproti Wall Street v letošním roce převážně posilovaly. Panevropský index FTSEurofirst 300 se zvýšil o zhruba pět procent, téměř desetiprocentního růstu dosáhla francouzská a německá burza. I evropské akcie ale trápily snižující se ceny komodit, takže v závěru roku nedosáhly na vrcholy z předešlých měsíců.

Dolar letos zpevnil ke koši šesti předních zahraničních měn o více než devět procent. K euru přidal více než deset procent, a zaznamenal tak vůči němu druhý rok celoročního růstu za sebou. Americké měně k růstu pomáhala naděje na zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed), která k tomuto kroku přikročila v prosinci poprvé po skoro deseti letech. Dolar ale letos zpevňoval i pod vlivem nadále uvolněné měnové politiky japonské a Evropské centrální banky.

Euro k americké měně dnes kleslo až na 1,0853 USD, tedy nejnižší hodnotu za více než týden. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se vyhoupl až na 98,750 bodu, nejvýše za více než týden.

kne mka

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK