Pražská burza zahájila letošní obchodování propadem o 1,9 pct

04.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Pražská burza zahájila letošní obchodování propadem o 1,9 procenta na 938,42 bodu. Nejvíce se obchoduje s akciemi ČEZ, které ztrácejí téměř tři procenta hodnoty. Vyplývá to z průběžných informací na webu burzy. Výrazně klesají také akcie bank, které podle společnosti Patria reagují na oslabení na západoevropských burzách. Za jejich pádem stojí dnešní sedmiprocentní propad čínských akcií.

Čínské akciové trhy se v první obchodní den tohoto roku propadly o sedm procent a obchodování bylo poté na zbytek dne přerušeno. Trh reagoval na zprávu o dalším propadu čínského průmyslového sektoru, která společně s klesající čínskou měnou prohloubila obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa. Za výprodejem stojí podle agentury AP také napětí na Blízkém východě, které zvýšilo světové ceny ropy.

\"Zatím je předčasné obávat se \'tvrdého přistání\' čínské ekonomiky, jakkoli po dnešku jeho pravděpodobnost zase o trochu stoupla. \'Tvrdé přistání\' by pocítila i česká ekonomika, protože by poznamenalo ty české výrobce a vývozce, jejichž subdodavatelské produkty se do Číny dostávají po kompletaci v Německu,\" řekl ČTK analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Pražská burza dnes přerušila sérii šesti růstu v řadě a podle Patrie si připsala největší propad od poloviny loňského září. Akcie ČEZ dnes před polednem oslabily o 2,88 procenta na 431,50 koruny. Patria připomíná, že cena elektřiny pokračuje v propadu na nejnižší úroveň od června 2003.

Pokles akcií je ale patrný napříč celým trhem. Akcie Komerční banky ztrácejí 1,31 procenta a obchodují se za 4885 korun, podobně akcie Erste Bank oslabují o 1,7 procenta (na 762,80 koruny). Cenné papíry těchto bank podle Patrie kopírují vývoj v západoevropském bankovním sektoru, kde index Stoxx 600 Banks odepisuje 2,7 procenta.

Více než dvě procenta dnes odepisují také akcie pojišťovny VIG (-2,11 procenta na 674,20), akcie likérky Stock (2,65 procenta) či akcie mediální společnosti CME (-2,39 procenta).

Česká měna se dnes drží na úrovni, na které uzavírala loňské obchodování. Vůči euru posílila o dva haléře na 27,01 Kč/EUR, k dolaru stagnuje na 24,76 Kč/USD.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 11:30 Kč/EUR 27,03 27,01 Kč/USD 24,76 24,76

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK