Pokles investic do těžby ropy a plynu zřejmě bude pokračovat

04.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. ledna (ČTK) - Investice do těžby ropy a zemního plynu budou v letošním roce kvůli nízkým cenám pravděpodobně pokračovat v poklesu. Poradenská společnost Rystad Energy předpokládá, že ropné a plynárenské podniky letos sníží investice o 12 procent na šestileté minimum 522 miliard dolarů (zhruba 13 bilionů korun).

 

Loni se investice do těžby ropy a plynu podle firmy Rystad propadly o 22 procent na 595 miliard dolarů. \"Poprvé od propadu cen ropy v roce 1986 uvidíme dva roky poklesu investic za sebou,\" upozornil viceprezident společnosti Björnar Tonhaugen, který má na starosti trhy s ropou a plynem.

Světové ceny ropy se v současnosti nacházejí pod 40 dolary za barel. Pohybují se tak hluboko pod úrovní 60 dolarů za barel, kterou velké ropné společnosti, jako například BP, Total či Statoil, potřebují k zajištění své finanční rovnováhy, napsala agentura Reuters.

Ropné společnosti jsou proto nuceny omezovat výdaje, prodávat majetek, propouštět zaměstnance a odkládat těžařské projekty. Podle zdrojů agentury Reuters si nyní ropné firmy budou brát nové úvěry, aby navzdory poklesu příjmů udržely dosavadní úroveň dividend. Obávají se totiž, že pokles dividend by mohl vést k odchodu investorů. Například ropná společnost Shell od roku 1945 nepřikročila ke snížení dividend ani jednou a její současné vedení by v této dividendové politice rádo pokračovalo.

Analytik ropného a plynárenského sektoru Brendan Warn ze společnost BMO Capital Markets předpokládá, že ropné firmy se nyní zaměří na své nejziskovější aktivity. \"Firmy chtějí omezit rozsah svých aktivit a vybrat ty s nejvyšší návratností kapitálu,\" uvedl.

Omezování aktivit však představuje hrozbu pro budoucí růst ropných společností. \"Je třeba držet nervy na uzdě. Pokud přikročíte k příliš výrazným omezením, bude velmi obtížné reagovat na oživení cen,\" řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel jedné velké evropské ropné firmy.

Šéf italské energetické společnosti Eni Claudio Descalzi již loni varoval, že kvůli nedostatečným investicím do těžby by ropa mohla v budoucnu zdražit až na 200 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK