Americké akcie zahájily kvůli Číně prudkým poklesem

04.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily nový rok prudkým poklesem, podobně kurz dolaru sestoupil vůči relativně bezpečnějšímu japonskému jenu na minimum za 11 týdnů. Světové finanční trhy dnes podkopal hluboký propad čínských akcií, vyvolaný zejména prohloubením obav o zdraví druhé největší ekonomiky světa.

Dow Jonesův index třiceti předních akciových titulů amerického trhu krátce po zahájení obchodování oslaboval o zhruba dvě procenta na 17.080 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 1,80 procenta na 2006 bodů a index technologického trhu Nasdaq se pohyboval kolem 4900 bodů se ztrátou 2,2 procenta.

Americké trhy také navazují na nepodařený rok 2015. Dow Jones loni ztratil 2,2 procenta a zažil nejhorší rok za posledních sedm let.

\"Trhy se nyní zaměřují na Čínu, globální hospodářskou situaci a také na to, že za sebou máme z mnoha hledisek špatný rok,\" řekl agentuře Reuters Andre Bakhos ze společnosti Janlyn Capital.

Indexy S&P a Nasdaq nejvíce stahovaly akcie společnosti Apple, které po loňském čtyřprocentním propadu dnes ztrácely dvě procenta. Dow Jones nejvýrazněji oslaboval více než tříprocentní pokles akcií banky Goldman Sachs.

Hlavní čínské akciové indexy se dnes propadly o sedm procent a obchodování bylo poté na zbytek dne přerušeno; to se stalo poprvé v rámci nového regulačního mechanismu platného od loňských hlubokých propadů. Trh reagoval hlavně na zprávu o dalším propadu aktivity v čínském průmyslovém sektoru.

Za výprodejem v Číně stálo podle analytiků rovněž napětí na Blízkém východě, ale také strach z hromadných výprodejů spojených s vypršením šestiměsíční lhůty, po kterou zahraniční investoři nemohli po loňské liberalizaci jejich investic prodávat své akcie. Po neuspokojivých zprávách z Číny klesaly i další burzy v regionu a dolů zamířily i evropské akcie.

Na devizovém trhu se investoři v nastalých otřesech a nejistotě uchylovali k bezpečným měnám s nejnižšími úrokovými výnosy, jimiž jsou zejména japonský jen, švýcarský frank a do určité míry také euro. Dolar proti jenu klesl o 1,2 procenta na 118,90 JPY a k euru oslabil o půl procenta 1,0907 USD.

Výrazně oslabovala také čínská měna, jejíž kurz klesl na minima za téměř pět let. Jüan ztratil na domácím, tedy čínském trhu 0,5 procenta na 6,5272 CNY za dolar, což byla jeho nejnižší úroveň od dubna 2011. Čínská centrální banka stanovila jeho střední kurz na 6,5032 CNY, což je nejníže od května 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK