Část řidičů autobusů na Hradecku vyjela na protest ve vestách

05.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 5. ledna (ČTK) - Část řidičů autobusů v Královéhradeckém kraji dnes vyjela v reflexních vestách na protest proti tendru kraje na autobusové dopravce pro roky 2017 až 2026. Podpořili tím akci odborů nazvanou Vesty pro Královéhradecký kraj. Odbory žádají zrušení tendru. Tvrdí, že zadávací podmínky pětimiliardové soutěže postavené jen na co nejnižší ceně povedou ke stagnaci již nyní podprůměrných mezd řidičů. Dnes odpoledne bude o způsobu pokračování tendru jednat krajská rada.

Na autobusový terminál v Hradci Králové podle zjištění ČTK přijelo v ranní špičce mezi 06:45 až 08:00 do deseti řidičů ve vestách. Většina řidičů vesty neměla. Odborový předák Jiří Kuchynka ČTK řekl, že snahou odborů bylo, aby se do protestu zapojili všichni řidiči. Zklamaný ale prý není. \"Znám naše lidi. Někteří mají jiný názor a myslí si, že věc se dá domluvit jenom s firmou, ale bohužel tudy cesta už dnes nevede,\" řekl. Jako další krok protestů odbory nevylučují jednodenní stávku.

Rozhodnutí obléci vestu bylo na osobním rozhodnutí každého řidiče. \"S protestem nesouhlasím, nic to nevyřeší,\" uvedl jeden z řidičů bez vesty. Dopravu protest nijak neomezil, někteří cestující pro krok řidičů vyjádřili pochopení. \"Já řidiče podporuji. Ze strany pana hejtmana to není fér,\" řekla Renata Fialová, která do Hradce Králové přijela autobusem z Nechanic.

Podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) je dnešní protest předčasný. \"Rada (kraje) bude ve věci teprve rozhodovat, nic není definitivní. Navíc nás čekají ještě další jednání s odboráři. Nicméně opakuji, že se budeme chovat podle zákona. Nenecháme se pod nátlakem zastrašit a nebudeme porušovat zákon,\" uvedl hejtman v prohlášení.

Podle kraje není zrušení tendru možné, při bezdůvodném zrušení soutěže by kraji prý mohla od antimonopolního úřadu hrozit sankce až 40 milionů korun. V závěru prosince kraj odborům nabídl kompromisní řešení spočívající ve změnách zadávací dokumentace soutěže, která by nově řešila i odměňování řidičů. Již dříve kraj odsunul termín otevírání obálek z 8. prosince na 18. ledna.

Nabídku kompromisu odbory odmítly s poukazem na údajně celkově špatně zpracované podmínky soutěže. V Česku by podle odborářů měla vzniknout jednotná metodika pro autobusové soutěže, podle níž by se měl řídit i hradecký kraj. Zadávací podmínky nynější soutěže podle odborů zakonzervují nízkou úroveň odměňování řidičů, která se bez přesčasů a různých příplatků pohybuje kolem 12.500 korun měsíčně.

Zdeněk Rychtera ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK