Akcie v USA většinou mírně stouply, energetiku ale srazila ropa

11.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy se v závěru dnešního rozkolísaného obchodování většinou zotavily z předešlého masivního výprodeje a dva jejich přední indexy nakonec mírně stouply. Pokles ale zaznamenaly akcie biotechnologických a energetických firem. Na trhu se rovněž objevila opatrnost před začátkem sezóny zveřejňování finančních výsledků společností. Americký dolar dnes zpevňoval k euru, k růstu mu pomohla větší stabilita na světových akciových burzách.

Dow Jonesův index v dnešním závěru stoupl o 0,32 procenta na 16.398,23 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,08 procenta na 1923,59 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ale skončil ztrátou 0,12 procenta na 4637,99 bodu.

Další propad světových cen ropy dnes zasáhl akcie ropných a plynárenských firem. Cena americké lehké ropy WTI dnes ztratila dalších pět procent a obchodování zakončila těsně nad hranicí 31 dolarů za barel, nejníže od prosince 2003. Ceny ropy poslaly dolů nadměrné dodávky této suroviny na světové trhy, ale také obavy ze slabé poptávky v Číně, která je po Spojených státech druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Akcie ropné společnosti Chevron klesly o dvě procenta a akcie jejího konkurenta Exxon Mobil ztratily jedno procento. Akcie v energetice před koncem obchodování celkově ztrácely 2,8 procenta. Více než dvě procenta ztrácely také akcie v oblasti zdravotní péče.

V USA začíná období zveřejňování výsledků firemního hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Dnes po zavření akciových trhů jej oficiálně odstartoval hliníkárenský kolos Alcoa, který vykázal čtvrtletní čistou ztrátu.

Rozkolísané obchodování dnes zažily také západoevropské akciové trhy. Panevropský index FTSEurofirst 300 po přechodném růstu zakončil den se ztrátou o 0,4 procenta.

Euro dnes navázalo na páteční pokles vůči americkému dolaru. Stabilnější situace na světových akciových burzách totiž zlepšila postoj investorů k riziku a přiměla je k nákupům měn s vyššími výnosy.

Euro k dolaru před koncem newyorského obchodování vykazovalo pokles o 0,5 procenta na 1,0873 USD. Dolar, který těžil z větší ochoty riskovat, zpevňoval také k japonskému jenu. Naposledy k němu přidával 0,2 procenta na 117,47 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK