Senát schválí zvýšení ochrany dodavatelů před řetězci

12.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Senát schválí novelu, která zvýší ochranu dodavatelů před nekalými praktikami obchodních řetězců. Horní komoře to dnes doporučil její zemědělský výbor, v němž s výhradami k předloze vystoupili jen zástupci ODS.

\"Cílem zákona je dosažení férového tržního prostředí. Nechceme diktovat podmínky, ale odstranit excesy,\" řekl senátorům při obhajobě návrhu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to už dříve odmítl podobně jako premiér. Předseda vlády ale nyní až tak jednoznačný nebyl. \"Nemyslím, že novela povede k dramatickým dopadům na cenu,\" uvedl Sobotka

Novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih.

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK