Szórád: Loňský provozní zisk Lesů ČR klesne o 7 pct na 5,5 mld.Kč

13.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Provozní zisk Lesů ČR za loňský rok klesne podle předběžných výsledků o sedm procent na 5,5 miliardy korun. Letos podle generálního ředitele podniku Daniela Szóráda provozní zisk klesne na 3,7 miliardy korun. Čistý zisk podniku, který vlastní polovinu lesů v ČR, odhadovat zatím nechtěl. Za snížením loňských výsledků podle ředitele stojí zejména pokles ceny dřeva na trhu.

Podnik loni odvedl do státního rozpočtu více volných peněz než o rok dříve. Loni to bylo 8,22 miliardy korun, v roce 2014 Lesy ČR odvedly 6,5 miliardy korun, v roce 2013 šest miliard korun. Letos LČR plánují převod státu v objemu 6,6 miliardy korun.

Společnost se také potýká s přemnoženou zvěří, která působí škody. Jde jak o divoká prasata, tak o hlodavce.

Za 11 měsíců loňského roku společnosti klesl meziročně hrubý zisk na 5,77 miliardy z 5,85 miliardy. Hlavním důvodem snížení zisku byl pokles finančního hospodářského výsledku na 142 milionů korun z předchozích 271 milionů korun. Z prodeje majetku měl podnik zisk 162 milionů korun, meziročně to znamenalo nárůst o 53 milionů korun.

Těžba dřeva ve státních lesích loni do konce listopadu klesla o čtyři procenta na 7,29 milionu metrů krychlových dřeva. Poklesem těžby podnik reagoval na přebytek dřeva na trhu, který se odrazil i v poklesu cen. Tržby podniku za vlastní výrobky a služby za leden až listopad meziročně klesly asi o 220 milionů korun na 11,31 miliardy korun.

V roce 2014 Lesy ČR vykázaly rekordní hrubý zisk 7,96 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo mimořádné rozpuštění rezerv za zhruba dvě miliardy korun. Čistý zisk podniku předloni činil 6,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK