Cena ropy Brent po datech z USA klesla, americká lehká ropa roste

13.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent přišla o počáteční dnešní zisky a zamířila dolů. Americká lehká ropa ale po úterním propadu pod hranici 30 dolarů za barel mírně rostla. Trhy reagovaly na údaje o rostoucích zásobách benzinu a nafty ve Spojených státech, ale také na příznivé údaje z čínského zahraničního obchodu.

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SEČ oslabila o zhruba 0,5 procenta na 30,73 dolaru za barel. Dříve během dne přitom přidávala skoro tři procenta, stále však zůstávala v blízkosti nejnižších hodnot za posledních 12 let. Cena americké lehké ropy WTI se ve stejnou dobu pohybovala kolem 30,75 USD za barel, což znamenalo nárůst zhruba 1,2 procenta.

Od počátku roku ropa ztrácí asi 20 procent. V úterý ceny obou globálně obchodovaných druhů ropy sestoupily poprvé za zhruba 12 let ke 30 dolarům za barel.

Dnešnímu počátečnímu růstu nejdříve pomohly nečekaně příznivé údaje o čínském vývozu, který v prosinci klesl, méně, než se čekalo. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy po Spojených státech. Ropa zdražovala také po úterní zprávě odvětvové organizace American Petroleum Institute (API), podle níž americké zásoby ropy minulý týden nečekaně klesly. Podle analytika Hanse van Cleefa ze společnosti ABN Amro se investoři rozhodli vybrat zisky, a ceny ropy tak zamířily vzhůru.

Brent ale o počáteční zisky přišel, když americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že americké zásoby ropy a benzinu se minulý týden zvýšily podruhé za sebou. Mírně stouply také zásoby ropy, nárůst byl však nižší, než očekávali analytici.

Trh od počátku roku sráží přetrvávající nadprodukce, ale také obavy o vývoj čínské ekonomiky. S vyhlídkou slabé poptávky kontrastují vysoké dodávky suroviny na trh, které vedou ke stále vyšším přebytkům a zvyšování zásob.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 30,73 30,86 New York - Nymex WTI únor 30,75 30,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK