Pojišťovny: Mrazy způsobily zemědělcům škody za stovky milionů Kč

08.05.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Silné mrazy, které zasáhly Česko, způsobily tuzemským zemědělcům škody za stovky milionů korun. Nejvíce poškozeny byly meruňky a vinná réva. Révu přitom lze pojistit, zatímco meruňky nikoliv.

"Od minulého týdne pomáháme řešit škody našim klientům. Nejvíce jich máme hlášeno z Bílovicka, Bzenecka a Znojemska," řekl ČTK Jiří Havelka, ředitel společnosti Renomia Agro, která pojišťuje více než čtvrtinu českých zemědělců. Letošní mrazy byly podle něj výjimečné nejen svojí intenzitou, ale i délkou trvání a rozsahem území, které zasáhly.

Révu lze pojistit, meruňky nikoliv

Havelka připomněl, že vinnou révu lze proti jarnímu mrazu v ČR běžně pojistit. Ztráty nepojištěných vinařů tak jsou i dílem toho, že toto riziko podcenili. Jiná situace je podle něj u pěstitelů meruněk. Jejich pojištění proti jarním mrazům v tuzemsku zatím žádná pojišťovna nenabízí. Čeští ovocnáři by ho přitom jednoznačně uvítali, dodal.

Nejméně 30 milionů korun je připravena zaplatit Allianz vinařům, kterým víno pomrzlo ve vinařských oblastech doslova celoplošně, od Znojma až po Uherské Hradiště. Největší škoda je pět milionů korun. "Za totální škody začneme peníze pěstitelům posílat na přelomu května a června," uvedl ředitel zemědělského pojištění pojišťovny Martin Kábela. Vedle toho bude Allianz platit náhradu škody i zemědělcům, kterým pomrzla cukrová řepa.

Mluvčí Generali Jiří Cívka doplnil, že škody bude možné upřesnit až po provedení nezbytných prohlídek. Lze podle něj předpokládat, že bude několikanásobně překračovat první odhady. Poškození některých vinic je rozsáhlé. Ve vinicích na rovinách od Znojma po Uherské Hradiště je jich často poškozeno 70 až 100 procent, ?ve výše položených vinicích kolem 30 procent.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík vyčíslil škody na stovky milionů. Rozsah škod však podle něj zřejmě nedosáhne úrovně roku 2011, kdy květnové mrazy poničily 60 procent výsadeb a ovocnáře připravily na tržbách o půl miliardy korun.

"Mrazy budou mít zásadní dopad do hospodaření ovocnářských podniků na jižní Moravě. Poškozeno tam je vše včetně jabloní," řekl Ludvík a dodal, že mapování škod v sadech stále pokračuje. Meruněk se v Česku ročně sklidí kolem 1700 tun a při úplném výpadku jejich sklizně by to pro ovocnáře znamenalo ztrátu kolem 50 milionů korun. Celkový roční objem tržeb českých ovocnářů se v průměrném roce pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.

Fond těžko pojistitelných rizik

V budoucnosti by měli mít pěstitelé možnost pojistit si své plodiny ve fondu těžko pojistitelných rizik. O jeho zavedení se mluví již několik let. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho chtěl spustit původně od letošního ledna, zatím se však čeká na projednání platebních mechanismů u Evropské komise. Podle dřívějších informací by měla být účast ve fondu dobrovolná. Zemědělci, kteří se do něj zapojí, budou platit fixní poplatky. Stát by měl do něj přispívat stejnou částkou jako zemědělci. Pokud se jim úroda kvůli suchu, přívalovým dešťům či jiným nepředvídatelným vlivům sníží o 30 procent proti předchozím pěti letům, začal by stát peníze proplácet.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ