Jak se orientovat při výběru cestovního pojištění?

13.05.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Při cestě do zahraničí se vyplatí dbát na správné nastavení cestovního pojištění. Na co si dát pozor a jaké parametry sledovat? Důležitou roli hraje zaměření vaší dovolené, destinace i fakt, zda se jedná o jednorázový výjezd, nebo plánujete během roku i další zahraniční cesty. Při správném vyladění pojištění můžete ušetřit nejen finance, ale také své nervy.

Při plánování dovolené jsme rok od roku poučenější a uvědomujeme si význam pojištění. „Většina českých turistů cestujících do zahraničí už bere sjednání cestovního pojištění jako samozřejmost a uvědomuje si, že by nečekané zdravotní komplikace mohly jejich dovolenou nepříjemně prodražit,“ uvádí Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. Navíc mnozí cestovatelé už byli nuceni v cizině vyhledat lékařské ošetření, takže si výhody cestovního pojištění měli možnost vyzkoušet na vlastní kůži. Kromě pojištění je před cestou na dovolenou rozumné shromáždit veškeré potřebné informace o destinaci. U letních dovolených v poslední době hodně rezonuje bezpečnostní situace. Pokud jedete na hory, neměli byste opomenout mít přehled, jak jsou na tom české ski areály nebo rakouské ski areály.

Veřejné zdravotní pojištění mnohdy nestačí

Většina cestovatelů už ví, že veřejné zdravotní pojištění platné v rámci EU, není při cestě na dovolenou dostačující. Přesto se každý rok najdou dobrodruzi, kteří situaci podcení, cestovní pojištění před odjezdem neuzavřou a v případě zdravotních komplikací jsou nemile překvapení. Jako občané ČR sice máme ve většině států Evropy nárok na zdravotnické služby, je však dobré si uvědomit, že toto pojištění nepokrývá spoluúčast, poplatky, nákup léků, repatriaci nebo stomatologická ošetření a další náklady. Při uzavírání pojistné smlouvy je také důležité kontrolovat limity plnění.

Kam máte namířeno?

Při výběru ideálního cestovního pojištění je důležitým kritériem také místo zahraniční cesty. Většina pojišťoven dělí destinace na Evropu, Spojené státy americké, Kanadu, Austrálii a zbytek světa. Některé pojišťovny přizpůsobují jednotlivé oblasti požadavkům klientů, takže země jako Egypt, Maroko, Tunisko nebo Kanárské ostrovy zařazují k evropským státům, což je pro klienty výhodnější. Pozor si dejte také v případě putování více zeměmi. Pokud si nejste jisti, kam vás nohy zanesou, raději zvolte širší oblast.

Cestovní pojištění přizpůsobte svým plánům

Cestovní pojištění je třeba vždy přizpůsobit účelu vybrané dovolené. Plánujete, že budete provozovat rizikovější sporty, například potápění, horolezectví, vodní lyžování, surfování, sjezdy na horských kolech? Pak je dobré vybrat si pojištění, které má plánované aktivity v sobě zahrnuty, případně si je připojistit. Právě zranění způsobená při sportu nebo dalších adrenalinových zážitcích patří mezi nejvážnější a související náklady rostou do statisíců.

Čechy nejčastěji potrápí zdravotní komplikace a úrazy v Chorvatsku

„Nejvíce plnění v rámci cestovního pojištění během letních měsíců evidujeme v Chorvatsku, Turecku a Bulharsku,“ uvedl Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. Podle podkladů pojišťovny patří mezi nejčastější zdravotní komplikace, se kterými čeští turisté vyhledají lékařskou pomoc, zažívací problémy, úrazy a zdravotní komplikace, které musí řešit specialisté na ORL. „Mezi nejběžnějšími případy patří nevolnosti, pohmožděniny a zlomeniny, zejména u dětí pak záněty středního ucha, často se vyskytují i alergické reakce, popálení kůže nebo úpaly. V Egyptě se turisté pravidelně potýkají se zažívacími problémy, které mohou končit i několikadenní hospitalizací v nemocnici. Vážnější případy jsou často spojeny se sportem, a to hlavně s jízdou na kole. Další vážnější poranění vznikají při vodních radovánkách, např. při skocích do vody. Náklady se v podobných případech mohou vyšplhat až do stovek tisíc,“ uvedl Jan Vlček.

Po Evropě levněji

Evropské destinace v tomto roce jednoznačně vedou žebříčky předprodejů zájezdů. Pokud cestujete častěji, je možné zvolit výhodné celoroční pojištění. „Aktivní cestovatelé mohou v rámci Evropy využít např. Europojištění, které se sjednává, jako připojištění k veřejnému zdravotnímu pojištění a ošetří tu část nákladů, které neuhradí zdravotní pojišťovna. Roční pojistné vyjde na pouhých 365 Kč (1 Kč na den), přitom platí celý rok a klient je pojištěn i v případě opakovaných cest do zahraničí,“ vysvětluje Jan Vlček ze Slavia pojišťovny.

Co si můžete připojistit?

Každý z nás má různé potřeby, proto je možné přizpůsobit podmínky cestovního pojištění konkrétním představám jednotlivých turistů. Slavia pojišťovna nabízí například:

  •  pojištění odpovědnosti, pro případ, že bychom během dovolené způsobili škodu (praktické pro cyklisty, děti, atd.) 
  •  pojištění osobních věcí a zavazadel (případně zpoždění zavazadel) 
  •  pojištění nevyužité dovolené 
  •  pojištění storna zájezdu 
  •  úrazové pojištění 
  •  pojištění zpoždění letu 
  •  pojištění únosu letu 
  •  pojištění nákladů veterinární léčby psů a koček, kteří cestují s vámi

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ