Koruna k euru posílila k hranici 30,30 Kč/EUR

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Koruna dnes k euru posílila až k hranici 30,30 Kč/EUR. Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance kurz české měny pozitivně ovlivnil mírný růst mezd v prvním čtvrtletí. Zklamání z odmítnutí evropské ústavy ve francouzském referendu vyprchalo a do obchodů s korunou se již nepromítlo, informovala ČTK Śichtařová. K dolaru koruna oslabila na 24,55 Kč/USD.

Zatímco z krachu evropské ústavní smlouvy se vymanily všechny středoevropské měny, eurodolarový trh se z francouzského "ne" ještě nevzpamatoval. Kurz eura rychle padá a překonává veškeré bariéry. Z ranních hodnot kolem 1,238 dolaru za euro, se kurz během chvíle dostal až na 1,232 dolaru za euro.

Z Evropy podle Vladimíra Pikory z Volksbank přicházejí i další špatné zprávy. Podnikatelské klima eurozóny se v květnu zhoršilo již popáté v řadě. Naopak v USA se očekávají příznivé statistiky, které naznačí další růst úrokových sazeb.

Průměrná hrubá mzda vzrostla v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 970 korun na 17.678 korun měsíčně. Meziroční nárůst mezd zpomalil na 5,8 procenta, což bylo ve srovnání s průměrnými ročními tempy růstu nejméně od roku 1993. Dnes to oznámil Český statistický úřad. Reálná mzda, tedy po odečtení od vlivu inflace, se zvýšila o 4,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK