UniCredit a HVB spojují síly

13.06.2005 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Italská banka UniCredito Italiano a finanční skupina HVB Group se rozhodly spojit své síly v jeden celek. Touto fúzí vznikne bezkonkurenčně největší banka v regionu střední a východní Evropy se smělými cíly.

Spojení těchto společností bylo již schváleno jak představenstvem UniCreditu, tak i představenstvem a dozorčí radou HVB. Fúze bude realizována nabídkou výměny akcií, a to v poměru 5 akcií společnosti UniCredit za 1 akcii HVB.

Nově vzniklá skupina od tohoto kroku očekává nejen rozšíření a lepší diverzifikaci obchodních aktivit, ale také výrazné snížení nákladů a zvýšení výnosů díky synergickým efektům.

Spojení v číslech
Na poli evropského bankovnictví tak vznikne největší banka v regionu střední a východní Evropy. S celkovými aktivy téměř ¾ mld. euro a více než 7 000 pobočkami v 19 zemích bude více než dvakrát tak větší, než její nejbližší konkurent. Její základna se rozroste na 28 milionů klientů.

Cíle a plány
Cílem fúzované skupiny bude zejména zvyšování zisku v podobě maximalizace výnosové a nákladové synergie (předpokladem je dosažení 1 mld. eur ročních úspor do roku 2008), posílení konkurenční pozice na stávajících trzích a zaměření se na trhy nové. Skupina počítá s 18 %ní návratností vlastního kapitálu v roce 2007 a výrazného růstu zisku na akcii.

Organizační struktura
Nově vzniklá skupina zavede obchodní a organizační model, založený na členění podle klientských segmentů, který bude tvořen několika hlavními složkami. Hlavní sídlo holdingové společnosti bude v Miláně, další obchodní divize stejně jako místní dceřiné společnosti budou umístěny v několika evropských zemích (Itálie, Německo a Rakousko).

Slova bossů
„UniCredit a HVB budou společně reprezentovat novou sílu, která bude mít kořeny v srdci Evropy – ve třech sousedících trzích, které představují jedny z nejbohatších regionů kontinentu. Staneme se první skutečnou evropskou bankou. Spojíme své síly, abychom svým klientům mohli poskytovat rozšířené služby a novinky, svým akcionářům zvýšení výnosů“ komentoval fúzi generální ředitel UniCreditu Alessandro Profumo.

Generální ředitel HVB Dieter Rampl se k fúzi vyjádřil takto: „Touto fúzí se UniCredit a HVB dostanou na čelo konsolidace bankovního sektoru v celé Evropě. Tento proces umožnil oběma z nás vybrat si nejlepšího možného partnera. Vytvoříme tak nové perspektivy růstu pro naše akcionáře, klienty i zaměstnance, kterých by samostatně žádná z obou bankovních skupin nebyla schopna dosáhnout. Německo v této první transakci podobného objemu v Evropě bude hrát i nadále důležitou roli.“

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ