Evidence na „pracáku“ patří do doby pojištění

21.07.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Do doby pojištění patří odpracovaná doba, ale také i náhradní doby pojištění. Vzhledem k tomu, že to ovlivňuje i budoucí výši důchodů je dobré vědět , co vše do této doby započítáváme.

Odchod do penze neznamená pouze ukončení pracovního života. Znamená to také významný úbytek peněžních prostředků. V našem poradenském centru se snažíme poradit se zajištěním dostatečného příjmu i na toto období vašeho života. Občas se ale na nás obrací čtenáři s méně obvyklým otázkami. Na jednu z nich se podíváme v další části článku.

Otázka:

Dobrý den, nevím kam se mám s tímto dotazem obrátit? Chtěl bych vědět jest-li doba v evidenci na úřadu práce se započítává do penze. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, jestli dobře chápu Váš dotaz, ptáte se, zda doba po kterou jste veden na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, je zahrnuta do doby pojištění, dle které se vypočítává odchod do starobního důchodu a výše důchodu. Toto období se opravdu započítává do doby pojištění, je jednou z variant "Náhradní doby pojištění". Je ovšem omezena a to maximálně do 3,5 roku. Pokud budete v evidenci veden delší dobu než 3,5 roku, nebude se toto další období již započítávat. Přesný výklad pojmu "Doba pojištění" a další informace ohledně nároku na starobní důchod naleznete v naší sekci Penze. V případě dalších dotazů mě kontaktujte mailem na adrese petra.mayerova@finance.cz nebo telefonicky na telefonním čísle 544 423 739.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY