Nabídka jazykových kurzů je pestrá

12.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Porozumět člověku z jiného konce planety je krásný pocit. Má to ale háček. Čeština není příliš rozšířená. Nezbývá nám tedy, než se učit jazyky cizí. Jaký kurz a jakou školu si ale vybrat?

Téma týdne: Začínáme studovat cizí jazyky

Kolik řečí znáš, tolikrát si člověkem není jen přísloví nebo prázdné klišé. Je to fakt. Znalost cizích jazyků není luxusem, je nutností. Kdo nezná minimálně jeden světový jazyk, je ztracen. Angličtina, němčina a francouzština jasně vedou, ale do popředí se dostávají i zapomenutá ruština a stále populárnější španělština a italština. "V letošním roce je nebývalý zájem o studium ruštiny," potvrzuje Klára Janáčková z jedné brněnské jazykové školy.

Nabídka kurzů je pestrá
Výběr v kurzech nejen co do škály jazyků a různých stupňů pokročilosti je obrovský. Vybírat můžeme z kurzů obchodních, konverzačních, pomaturitních, přípravných na státní zkoušky, kurzů pro děti, pobytových jazykových kurzů a dalších. Každý tip je připraven pro jiné posluchače a studenty. Na kurzy obchodní angličtiny jistě nebude chodit student nemající absolutně žádné jazykové zkušenosti. Kurzy pro děti zase zcela jistě nejsou vhodné pro manažery.

Základní přehled
Mezi nejklasičtější kurzy patří kurzy pomaturitního vzdělávání. Tento druh studia má tu výhodu, že jazyková škola bývá zařazena do přílohy vyhlášky MŠMT, proto studenti, kteří v danném školním roce ukončili střední školu maturitou, mají hrazeno sociální a zdravotní pojištění, slevu na jízdném MHD a další výhody. Jestli jazykovka do přílohy vyhlášky zařazena je si musíte sami ověřit. Pokud ano, je možné všechny výhody klasického studenta čerpat. Kurzy obvykle začínají již v polovině září!

Pokud máte zájem studovat jazyky, ale chodíte do zaměstnání, jistě si vyberete z pestré nabídky kurzů tzv. docházkových. Zde je nabídka nejširší. Vybírat můžete z půlroční nebo ročních, dopoledních, odpoledních nebo večerních hodin a zvolit si také můžete intenzitu výuky. Na výběr je 1x2, 1x3, 1x4 nebo také 2x2 hodiny týdně. Podle intenzity se také liší cenou (o cenách kurzů budeme psát v zítřejším Fintriku). Kurzy začínají koncem září.

Umět cizí jazyk teoreticky je sice pěkné, ale nedostačující. Umět se jazykem domluvit, jazyk používat v praxi je nezbytné. Další okřídlené klišé ja také platné: mluvit, mluvit, mluvit. Pokud jsou vaše teoretické základy jazyka dobré, vyberte si kurzy konverzační. Ty jsou vhodné pro studenty, kterým chybí právě kontakt s mluvenou angličtinou, němčinou nebo kterýmkoliv jiným jazykem. Podmínkou nutnou pro výuku konverzace na jazykovce je přítomnost rodilého mluvčího. Ten vám vysvětlí i hovorové odchylky jazyka, dialekt a výuka také probíhá zábavnější formou v podobě her apod.

Odborné jazykové kurzy jsou určené pro zkušené uživatele jazyka mající potřebu se zdokonalit v úzké oblasti ať již obchodní, marketingové, zdravotní nebo jakékoliv jiné. Tyto kurzy již nenabízí všechny školy a ne všechny, které jej nabízí jsou kvalitní. Je tedy nutné pečlivě vybírat a to hlavně podle referencí od absolventů těchto kurzů.

Pro větší firmy, resp. pro zaměstnance větších firem jsou od jazykovek připraveny kurzy podnikové. Výuka obvykle probíhá v prostorách firmy, odpadá nutnost dojíždět za ní do centra města a většina zaměstnavatelů výuku poskytuje jako zaměstnaneckou výhodu v rámci pracovní doby a zdarma.

Závěr
Výběr je opravdu široký. Záleží jen na vás jak poctivě to s vlastním sebevzděláváním myslíte a jak u studia dlouho vydržíte. Odměnou vám bude skvělý pocit při komunikaci s cizincem v jiné, než posunkové, tedy tzv. "ruka noha" řeči.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky