Vybíráme jazykovou školu

13.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Rozhodli jste se pro studium cizích jazyků, ale nevíte kam se obrátit? Dneska jsme se hlavně zaměřili na začátek výuky a ceny jednotlivých kurzů. Nečekejte příliš dlouho, většina kurzů už začíná!

Téma týdne: Začínáme studovat cizí jazyky

Pokud vás už dál nebaví chodit po světě s brožurkou konverzace pro samouky  v jedné ruce a slovníčkem v druhé, je načase začít navštěvovat jazykovou školu.

Nejtěžší bývá samotné rozhodnutí začít. Zvláště pro lidi, kteří už léta neseděli v školních lavicích, to může být relativně velká překážka. Pokud jste tento krok již učinili, nezbývá vám nic jiného než se poohlédnout po škole, která bude vyhovovat vašim kritériím. Již včera jsme vám nabídli přehled kurzů, které jsou standardně v nabídce jednotlivých vzdělávacích institucí.

Kdy začínají?

Samotný druh kurzu určuje i začátek výuky. U pomaturitních kurzů bychom si měli pospíšit, protože většina z nich začíná již v průběhu září. Je to tím, že jsou primárně určeny pro bývalé studenty středních škol. U všeobecných jazykových kurzů je situace poněkud odlišná. Hlavně se nejedná o intenzivní kurzy, kde je potřeba docházet každý den. Vzhledem k tomu, že účastnící takovýchto kurzů se velice liší, začínají obvykle v průběhu celého roku. Kvůli již zažitým představám a vysokoškolským studentům, kteří tvoří významnější část návštěvníků, velké množství kurzů začíná koncem září. Pokud se podíváte do kalendáře, zjistíte, že už nemáme moc času nazbyt. Jiné je to u individuálních a firemních kurzů. V těchto případech termín začátku výuky začíná dle naších potřeb.

Kde podat přihlášku?

Přihlášku můžete podat osobně na studijním oddělení dané jazykové školy. Další příjemnou možností je objednávka kurzu elektronicky. Pokud má škola internetové stránky, ve většině případů je zde umístěn i kontaktní formulář, který je zároveň i přihláškou ke studiu.

Ceny kurzů

Ceny kurzů se liší dle svého charakteru. Především záleží na počtu vyučovacích hodin, velikosti skupin, národnosti lektora a prestiži školy.

Ceny pomaturitních kurzů se v Praze pohybují v průměru mezi 25 000 a 30 000 korun. V menších městech pořídíte daleko levněji. V Brně průměrně zaplatíte v rozmezí od 18 000 do 25 000, kdežto ve většině jiných okresních měst vám bude stačit 20 000 korun.

Srovnávat jednotlivé všeobecné kurzy je velice těžké kvůli významným odlišnostem. Obecně se dá říct, že hodina výuky stojí v průměru 100 korun. U individuálních a firemních kurzů se připravte, že zaplatíte více.

Fintrik na závěr

Pokud budete hledat „jazykovku“, určitě se nevyplatí spěchat s výběrem. Existují také specializované servery, na kterých najdete informace o různých školách ze svého okolí. K takovým portálům patří napr. www.jazykovky.cz, jazykove-skoly.cz nebo www.jazykoveskoly.cz. Pokud víte, že někdo z vaši rodiny nebo známých navštěvoval podobnou školu, zeptejte se ho na jeho zkušenosti.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky