Učte se jazyky netradičně!

14.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Potřebujete se učit cizí jazyk, ale nevyhovuje vám běžný způsob výuky? Chcete zkusit něco jiného? Něco více progresivnějšího? Řešením pro vás mohou být různé druhy netradičních vyučovacích metod.

Téma týdne: Začínáme studovat cizí jazyky

Když se začínáme učit cizí řeč, většinou na náš čeká obvyklá procedura. Nejdříve ze všeho si uděláme vstupní test podle kterého zjistí naši úroveň znalostí. Dle výsledků jsou návštěvníci kurzu rozděleni do jednotlivých skupin. Nakonec vyfasujeme příslušnou učebnici, cvičebnici, koupíme si slovník a sešit a jsme připraveni na klasickou výuku.

Co ale dělat v případě, že nás běžný způsob učení nebaví, nebo už jsme ho zkoušeli několikrát a nikdy to nezabralo? Řešením může být některá z netradičních metod učení cizích jazyků. Pro lepší představu, co taková výuka obnáší jsme pro vás připravili krátký přehled nejvyužívanějších metod.

Nepustilova metoda

Tato netradiční metoda výuky cizích jazyků byla vyvinuta panem Nepustilem v letech 1981 – 1983. Ve svých úvahách se snažil napodobit proces vývoje jazyka u dítěte, tj. tři souběžné procesy:

  • pasivní – neustálé vnímání širokého spektra mluvené řeči
  • aktivní – stálé opakování nejjednodušších prvků a struktur řeči
  • integrační – podvědomé mapování gramatiky

U dospělých vycházel pan Nepustil z jejich největší zbraně, což je logické myšlení, které dokáže podvědomé mapování gramatiky velmi zkrátit. Výuka je založena na převedení gramatiky na vědomou úroveň a dále se dostává z vědomí do podvědomí, kam vývojově patří. Po zvládnutí této struktury se přejde na čtení textů v cizím jazyce, neboť to umožní široký pasivní záběr jako u dětí a zajistí styk s veškerým spektrem opravdového jazyka. Čtení v cizím jazyce zvyšuje nejenom materiál pro rozhovor, ale je to i dobrý zdroj slovní zásoby, a to bez biflování slovíček.

Sugestopedie

Jedná se o další způsob učení jazyků. Smysl slov se učí ve větě, v souvislosti s příběhem, živým a zábavným způsobem. Veškeré kroky výuky jsou mezi sebou provázány a jejich logika se projeví až v závěru, kdy se „sestaví celá mozaika“. Dále se využívá dlouhodobé paměti, která je založena na řetězci odkazů. K snadnějšímu uložení a následného vyvolání informace se využívá zapojení co možná nejvíce smyslů.

Metoda AVGS

Metoda výuky jazyků AVGS (audio – vizuální – globálně – strukturální) vychází z vědeckých poznatků o lidském mozku, z pedagogiky a psychologie. K vyučování se využívá Stanislavského metoda učení se vlastním prožitkem, muzikoterapie (což je založeno na určitém hudebním pozadí, které upevňuje vědomosti v paměti), učení se v alfa stavu (uvolněný, pohodový stav) a použití speciálních kostních sluchátek, jež nahrazují nezbytný dril. Na internetových stránkách školy, která tento druh výuky provozuje se píše, že vědomosti získané v relaxovaném stavu přecházejí rovnou do dlouhodobé paměti a jsou trvalé. Během získávání nových znalostí je velmi důležitý dostatečný odpočinek, střídání aktivity a pasivity, kolektivní práce v radostné, hravé a přátelské atmosféře.

Superlearning

O této technice již byla zmínka v souvislosti s metodou AVGS. Jedná se o vysoce intenzivní směr v učení, který zahrnuje celkové působení na veškeré smysly člověka a využívá jeho vrozené schopnosti. Vychází se zde ze základních prvků usnadňujících vnímání, což znamená z relaxace, hudby a motivace.

Fintrik na závěr

Pokud se rozhodnete začít navštěvovat některý z kurzů využívající netradiční způsoby výuky, připravte se na to, že budete muset kontaktovat nejednu školu. Nabídka těchto kurzů je značně omezena.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky