Češi o dovolené příliš neutrácí

23.09.2005 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Stále více Čechů míří rok co rok do cestovních kanceláří, aby si dopřáli dovolenou v zahraničí. Ze statistik vyplývá, že čeští turisté příliš nerozhazují a oblibu získávají karty.

Přestože se ještě najde pár jedinců, kteří se na letní dovolenou teprve chystají, pro většinu z nás je doba několikadenního odpočinku definitivně za námi. Minulý týden jsme se poohlídli za letošní dovolenou z pohledu pojištění a pojistných událostí, dnes se podíváme na to, jak čeští turisté v zahraničí utrácí.

Největší oblibu pro strávení dovolené si u českých cestovatelů získávají tradiční turistické destinace jako je Chorvatsko, Slovensko, Itálie, Rakousko, Španělsko a Řecko. Ovšem zvýšený zájem zaznamenává Tunisko, Turecko či Egypt, nově se jezdí do v minulosti méně navštěvovaných míst jako je Malajsie, Thajsko nebo Jordánsko.

Poláci a Maďaři před námi
Během pobytu čeští turisté nijak nerozhazují, ve srovnání s turisty západních států se drží poněkud zkrátka. Ze statistik Eurostatu vyplývá, že čeští turisté v průběhu loňských dovolených utratili 1,7 mld. eur, což je v přepočtu asi 162 eur na jednoho obyvatele (tj. okolo 4800 korun). Zaujali tak 18. příčku mezi cestovateli z Evropské unie. Z eurounijních nováčků nás předběhli pouze Poláci a Maďaři. Absolutní a zatím nedostižný primát drží Němci, kteří se dokáží na svých dovolených pořádně plácnout přes kapsu. Jejich 57 miliard utracených eur, což představuji asi 703 eur na obyvatele, představuje více než čtvrtinu celkových výdajů za turistiku ve státech unie.

Méně hotovosti, více karet
Ze statistik dále vyplývá, že čeští turisté mění způsoby placení. Tradiční platba v hotovosti ustupuje a do popředí se dostávají úhrady prostřednictvím platební karty. Při cestách do zahraničí může platební karta posloužit jako finanční rezerva pro případ nečekaných vydání. Navíc turista nemusí s sebou vláčet vyšší finanční obnos v hotovosti. 

„Při placení v zahraničí bychom měli brát v úvahu především dvě věci, cenu a bezpečnost. Abychom si nemuseli lámat hlavu s dostatečným množstvím finančních prostředků, doporučuji k placení v  zahraničí  v  maximální míře využívat platby kartou přímo u obchodníků a v hotovosti u sebe nosit jen opravdu minimální částku. Platby kartou u obchodníků nejsou zpoplatněné, na rozdíl od situace, kdy v zahraničí vybíráme hotovost z bankomatu. Výběry ze zahraničních bankomatů jsou obvykle zpoplatněny procentem z vybírané částky s danou minimální sazbou, která se u různých bank obvykle pohybuje v řádu desítek korun. Při placení kartou u obchodníků se také vyhneme poplatkům za směnu. V neposlední řadě je platba kartou mnohem bezpečnější, než kdybychom u sebe nosili větší částky v hotovosti,“ uvádí Pavla Paseková z eBanky.

Rostoucí oblibu tohoto způsobu placení potvrzují i čísla jedné z předních karetních společností, a to společnosti Mastercard. Podle jejich statistik čeští držitelé mezinárodních karet MasterCard a Maestro utratili v loňském roce při návštěvě zahraničí přes karty 1,82 mld. korun, což představuje 19,7 % nárůst ve srovnání s rokem předchozím. Největší část těchto výdajů připadlo na sousední Německo, ve kterém čeští občané utratili zhruba 321 milionů Kč.

Při karetních transakcích využívají našinci cestující do zahraničí nejen karty debetní, ale roste i obliba placení kreditními kartami nebo jejich obdobami od splátkových společností. Například použití stříbrné kreditní karty od společnosti Home Credit bylo zaznamenáno např. v Mexiku či Thajsku.

Zdroj: Zpráva AMI Communication

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ