20 let sociálního dialogu: Bruselský summit má posoudit, jak přejít od minulých úspěchů k řešení budoucích problémů

30.09.2005 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Předseda Komise EU José Manuel Barroso řekl na dnešním summitu o sociálním dialogu konaném v Bruselu, že cílů EU spočívajících ve vytvoření více pracovních míst a zrychlení růstu lze dosáhnout, pouze pokud se vedoucí role ujmou organizace... 

...zastupující zaměstnavatele a zaměstnance (sociální partneři). Komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla zdůraznil, že role sociálních partnerů se stává ještě významnější, vzhledem k ekonomickým a sociálním problémům jako je restrukturalizace průmyslu a stárnutí populace, jimž EU čelí. Na tomto jednání měli sociální partneři možnost přispět k debatě o budoucnosti evropského sociálního modelu, který bude projednáván na neformální vrcholné schůzce hlav členských států EU konané příští měsíc ve Spojeném království. 

Summit o sociálním dialogu oslavil dvacáté výročí zahájení evropského sociálního dialogu. Předseda Barrosso vyzdvihl úspěchy dosažené v minulosti, upozornil však, že vzhledem k novým problémům, jako je nízká zaměstnanost, snižující se počet pracovních sil a globalizovanější hospodářství, před nimiž EU stojí, je úsilí sociálních partnerů klíčové. „Z našich současných úkolů, to jest nabídnout více kvalitnějších pracovních míst, napomoci mobilitě pracovníků, zvýšit zaměstnatelnost prostřednictvím rekvalifikace, posílit přizpůsobivosti pracovníků – žádný z těchto problémů není možné řešit bez spolupráce sociálních partnerů“, uvedl. 

Komisař EU pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla vyzdvihl význam příspěvků sociálních partnerů k diskusi o evropském sociálním modelu, když řekl: „Abychom mohli zachovat naše hluboce zakořeněné sociální hodnoty, musíme získat jasnou představu o tom, co je třeba změnit a co je nutné dále rozpracovat. Musíme zachovat stávající hodnoty a upravit příslušné politiky.

Sociální partneři v současné době připravují svůj druhý víceletý pracovní program na období po roce 2005, který by měl být dokončen na konci prosince 2005. Předseda Barrosso nastínil několik oblastí, na něž by se mohli zaměřit, včetně předvídání a řízení změn, restrukturalizace a účinků demografické změny na pracovní trh. 

Dvoustranný evropský sociální dialog, který je klíčovým nástrojem sociální politiky EU, byl započat na summitu ve Val-Duchesse v roce 1985. Inicioval a zahájil jej předseda Evropské komise a průkopník evropského sociálního dialogu Jacques Delors, který pronesl projev na dnešní vrcholné schůzce, společně s místopředsedou vlády Spojeného království Johnem Prescottem a zástupci odborů a sdružení zaměstnavatelů. Očekávala se účast více než 150 zástupců z řad sociálních partnerů z 25 členských států EU (a z Rumunska a Bulharska).

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy