Nepodceňujte výběr budoucího povolání!

03.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Přemýšlíte o svém budoucím povolání a nic vás nenapadá? Poradíme vám! Připravili jsme pro vás postup, pomocí kterého si můžete jednoduše zvolit takovou práci, která vás bude opravdu bavit.

Téma týdne: Hledáme si novou práci

Rádi byste si vybrali zajímavé zaměstnání jak s vysokým platem, tak i s možností seberealizace? Prozradíme vám, jak na to. Připravili jsme pro vás seznam otázek, jejichž cílem je postupné stanovování jednotlivých podmínek vašeho budoucího povolání.

Kdy začít s výběrem?
Vaše budoucí zaměstnání si vybíráte již při volbě střední školy. Rozhodně si dejte při výběru záležet, ať toho později nelitujete. Často však tento výběr místo dětí činí jejich rodiče nebo školní poradci a tato volba se v budoucnu mnohdy jeví jako nešťastná.

Co byste chtěli dělat?
Pokud nemáte vaše povolání snů vybráno již odmalička, přemýšlejte o práci, která by vás zároveň bavila a ke které máte vrozené předpoklady.

Jaké jsou vaše koníčky?
Představte si, že si za vaše budoucí zaměstnání zvolíte některého z vašich milovaných koníčků. Líbilo by se vám to?

Malý nebo velký podnik?
Vaším snem vždycky bylo pracovat v obrovské mezinárodní společnosti s desítkami tisíc zaměstnanců nebo naopak v malém českém podniku jen s pár pracovníky?

V ČR nebo zahraničí?
Vaše představa je pracovat jen na území České republiky, vydělávat si v některé ze zahraničních zemí nebo si zvolit něco mezi tím?

Zaměstnanecký poměr?
Upřednostňujete raději jistou a pravidelnou práci i za cenu menšího platu, nejste podnikavý typ, bojíte se krachu vámi založené firmy, apod.? Zvolte si zaměstnanecký poměr a budete spokojeni.

Vlastní firma?
V případě, že rádi riskujete, vyhledáváte obtížné avšak zajímavé pracovní úkoly, chcete být svým vlastním pánem a chodit do práce kdy se vám zachce, vám doporučujeme založit si vlastní firmu a začít podnikat.

Jaký bude váš plat?
Jednou z otázek na každém pracovním pohovoru je vaše představa o výši nástupního platu. Tato výše je vždy závislá na zvoleném druhu povolání, společnosti kde budete pracovat, regionu a také na vašich schopnostech. Je proto dobré si dopředu zjistit průměrnou mzdu ve vybraném oboru a porovnat ji s vaším návrhem.

Fintrik na závěr
Při volbě vašeho budoucího povolání vám doporučujeme začít s předstihem, nebát se poradit se svými rodiči, s učiteli a různými poradci ve školách a snažit se místo vyššího platu raději upřednostnit zaměstnání, které by vás také bavilo. Nezapomínejte, že budete tuto práci vykonávat několik desítek let! Držíme vám palce při výběru a přejeme mnoho pracovních úspěchů.

 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky