Předčasné ukončení smlouvy o penzijním připojištění

11.10.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Máte smlouvu o penzijním připojištění a chcete ji zrušit? Na postup řešení této situace jste se ptali na poradenském centru www.finance.cz. Co přesně to obnáší se dozvíte v následujícím článku.

Stalo se vám, že jste se rozhodli pro sjednání jistého finančního produktu, ale pak jste zjistili, že jste přecenili své možnosti a že nedokážete utáhnout tuto finanční zátěž? Zrušení smlouvy ovšem bývá sankciované a ne vždy výhodné pro klienty. Naše čtenářka měla podobný problém a rozhodla se využít možnost bezplatného poradenství. Tady je její dotaz:

Otázka:
Měla bych dotaz ohledně penzijního připojištění.Mam ho více jak 2 roky a potřebovala bych ho zrušit (finance)jaké jsou podmínky a o kolik přijdu....Předem děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, pokud dojde k ukončení penzijního připojištění jinou formou než výplatou některé ze sjednaných penzí (starobní, výsluhová, invalidní, pozůstalostní), vyplácí se odbytné. Odbytné zahrnuje příspěvky účastníka a zaměstnavatele, pokud na připojištění účastníka přispíval a připsané zhodnocení penzijním fondem za celou dobu trvání smlouvy. V odbytném nejsou vyplaceny státní příspěvky, ty jsou vráceny penzijním fondem Ministerstvu financí. Při výplatě odbytného dochází ke zdanění. Zdanění ve výši 25% podléhají příspěvky zaměstnavatele a připsané zhodnocení. Při výplatě penze je sazba daně nižší a to 15%. Pokud smlouvu tedy vypovíte a nemáte nárok na žádnou z výše uvedených penzí, přijdete o státní příspěvky a zhodnocení s příspěvky od zaměstnavatele Vám budou zdaněny vyšší sazbou 25%. V případě jakýchkoliv dalších dotazů mě kontaktujte mailem na adrese petra.mayerova@finance.cz nebo telefonicky na telefonním čísle 544 423 739. Přeji příjemný den.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY