Pecina: Trh s plynem nefunguje jak by měl

17.10.2005 | , ÚOHS
Tiskové zprávy


Energetický regulační úřad oznámil, že bude od ledna 2006 regulovat ceny plynu všem zákazníkům. "Souhlasím s tím, že trh s plynem nefunguje tak, jak by měl. Pokud bude Energetický regulační úřad postupovat v rámci zákona a nezačne fungovat trh, nelze proti tomuto rozhodnutí nic zásadního namítat,“ uvedl v reakci na prohlášení ERÚ předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

Předseda Pecina situaci na trhu s plynem v České republice s šéfem ERÚ Josefem Fiřtem nedávno probíral v sídle antimonopolního úřadu v Brně. „Svého protějška jsem tehdy požádal o podání informací, protože jsme dostali podnět od jedné společnosti o případném zneužití dominantního postavení RWE Transgas,“ uvedl předseda ÚOHS Martin Pecina a zároveň dodal, že jej tato schůzka posunula k přesvědčení, že by v dané věci mohlo být zahájeno správní řízení. Ke zneužití dominantního postavení by podle něj mohlo na trhu dojít z pohledu nabídnutých nevýhodných podmínek ze strany dominantního distributora plynu, cen, které neodpovádají obvyklým nebo přiměřeným cenám.

ÚOHS v současné době šetří smlouvy Transgasu s tzv. oprávněnými zákazníky, kteří mají možnost si teoreticky vybrat dodavatele a kteří jsou vystaveni tržní síle RWE Transgas. Těchto společností je 34 a jde o velké odběratele. Do budoucna se přitom měl počet těchto firem výrazným způsobem rozšířit a od roku 2007 si měly mít možnost vybrat svého dodavatele všechny domácnosti.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy