Exekutorská komora se pokusí zastavit další exekuce související se spornými arbitrážemi

17.10.2005 | , Exekutorská komora
Tiskové zprávy


Vedení Exekutorské komory České republiky se rozhodlo na základě informací publikovaných ve veřejných sdělovacích prostředcích o činnosti občanského sdružení „Vnitrostátní arbitráž ad hoc“ a  samozvané „arbitryně“ Bc. Sandry Svobodové provést hloubkovou kontrolu všech exekutorských úřadů, které prováděly soudní exekuce na základě těchto sporných arbitráží.

Chceme identifikovat konkrétní případy a případně zamezit průběhu dalších exekucí, které byly nařízeny na základě podivných rozhodčích nálezů,“ řekl dnes JUDr. Juraj Podkonický, Ph.D., prezident Exekutorské komory České republiky. Vedení komory se k tomuto kroku rozhodlo na základě vyjádření některých soudců, že obecné soudy nejsou schopny v rámci své agendy tyto případy zjistit. „Komora je v rámci své samoregulační činnosti schopna zjistit, které soudní exekuce probíhají na základě rozhodnutí ‚Vnitrostátní arbitráže ad hoc’,“ dodal Podkonický. Podle dosavadních zjištění prováděli takovéto soudní exekuce zřejmě pouze  tři soudní exekutoři, z nichž dva působí v Praze a jeden v Plzni.

Cílem kontrol exekutorských úřadů bude:

  • dohledání konkrétních případů,
  • podání případných podnětů k zastavení řízení z důvodu podvodného získání exekučních titulů,
  • prověření kompletnosti příslušných spisů,
  • prověření dodržení všech procesních a formálních náležitostí.

S výsledky kontrol bude okamžitě seznámeno ministerstvo spravedlnosti,“ dodává Podkonický. Kontroly by měly proběhnout během následujících 30 dnů.

Na názoru EK ČR zveřejněném 25. května 2005, že soudní exekutoři jednali v dobré víře na základě usnesení obecných soudů, se nic nemění. Přípustnost nařízení soudní exekuce vždy musí posuzovat obecné soudy a soudním exekutorům nepřísluší zkoumat, jak exekuční titul vznikl. Veřejný zájem a závažnost v tuto chvíli známých informací však nutí vedení Exekutorské komory ČR suplovat úlohu soudů a urychleně prověřit všechny možnosti, jak zamezit vzniku dalších škod.

 
O Exekutorské komoře České republiky a soudních exekutorech

EK ČR má sídlo v Brně. Jejími členy jsou ze zákona všichni soudní exekutoři, kteří jsou vybíráni na základě výběrového řízení pořádaného komorou a jmenováni do funkce ministrem spravedlnosti. Exekutoři se při výkonu své činnosti řídí exekučním řádem (zákon č.120/2001 Sb. o soudních exekutorech a exekuční činnosti) a jsou povinni na své náklady zřídit v přiděleném okrese exekutorský úřad. Výkonem exekuce pověřuje exekutora příslušný soud. Exekutor je ze zákona nezávislý na oprávněném (tj.věřiteli) i povinném (tj.dlužníkovi). Od roku 2002 je komora členem UIHJ (Mezinárodní unie soudních exekutorů) se sídlem v Paříži. Odměnu exekutora hradí vždy povinný a činí 15 % z vymáhané částky do 3 milionů Kč (minimálně však 3000 Kč), resp. 10 % při výši nad 3 do 40 miliónů Kč, resp. 5 % nad 40 do 50 miliónů Kč, nad 50 miliónů Kč náleží exekutorovi odměna ve výši 1 %.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy