Dusíkové technologie firmy SIAD Czech mají přispět k ochraně proti terorismu

17.10.2005 | , SIAD Czech
Tiskové zprávy


Společnost SIAD Czech rozšířiuje využití svých moderních dusíkových technologií na ochranu specifických prostředí, a to i před terorismem.

Jedná se o komplexní dodávky zařízení, technologií a médií pro objekty s nutností ochrany před požáry a výbuchy způsobenými při provozu, ale také případnými teroristickými útoky, žháři či kriminálními živly. Jako riziková jsou označována zejména sila se státními rezervami obilovin a veškeré sklady, haly a transportní zařízení, kde mají materiály charakter prachu. Nejedná se pouze o prach  uhelný, ale například také o mouku, kávu a podobně. Prach a jemu podobné látky mají tendenci vybuchovat a hořet. V současné době je podle zjištění společnosti SIAD Czech ochráněno dusíkovými technologiemi pouze minimální množství takových zařízení v České republice.

Dusíkem se z prostředí za pomocí automatických čidel vytlačuje kyslík tak, že pravděpodobnost vznícení klesá k nule. Podobný systém lze použít i pro nárazové hašení již vzniklých požárů, např. v uhelných slojích nebo při těžbě ropy. „V Lombardii, kde sídlí italská část firmy SIAD–Praxair, je speciálními dusíkovými technologiemi chráněno devět z deseti firem, které mají ve svém výrobním procesu co dělat s prašnými, tedy exploze schopnými, surovinami. V ČR je tomuto naopak. Zjišťujeme, že celé výrobní postupy s  prašnými materiály nejsou vůbec, nebo jen ve velmi malé míře, zabezpečeny proti výbuchu. Proto jsou, bohužel, i lehce napadnutelné,“ řekl Peter Chrapčiak, obchodní ředitel firmy SIAD Czech.

Společnost SIAD Czech očekává, že v souvislosti s rizikovými situacemi ve vyspělých zemích vznikne přirozená poptávka po ochraně dusíkem i v České republice. Společnost předpokládá, že zvýší podíl na tuzemském trhu s dusíkem, který se jinak běžně užívá například v potravinářství, strojírenství a
Elektrotechnice, a to ze dvou až na 11 procent. Dusík, který je jako ochranný inertní plyn vháněn například také do dolů, je dodáván mnoha firmami. Společnost SIAD Czech se však zaměřuje speciálně na využití dusíku a jiných plynných směsí zejména v potravinářství a zemědělství, nevylučuje využití dusíkových technologií v armádě a zdravotnictví.

Firma SIAD Czech, která za téměř tři čtvrtě miliardy korun dokončila v Rajhradicích u Brna továrnu na výrobu technických plynů a středoevropskou obchodní a logistickou centrálu, loni prodala výrobky a služby v hodnotě 331,5 milionu korun. To je o 16 procent více než v roce 2003, kdy tržby činily zhruba 286 milionů korun.Tržní podíl firmy SIAD Czech v tuzemsku se pohybuje okolo pěti procent. Celkový podíl mateřské italsko-americké skupiny SIAD-Praxair na celosvětovém prodeji plynů je stabilní a dosahuje 12,5 procenta.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy