Evropská komise povoluje České republice poskytnout podporu ve výši 74 milionů EUR uhelnému průmyslu

21.10.2005 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská komise dnes rozhodla, že nevznese žádné námitky vůči státní podpoře ve výši 74 milionů EUR, kterou Česká republika navrhuje poskytnout svému uhelnému průmyslu. Podpora je slučitelná s řádným fungováním společného trhu.

Finanční prostředky jsou určeny výhradně na pokrytí závazků vzniklých v minulosti, které vyvstávají v souvislosti s uzavíráním uhelných dolů. Český uhelný průmysl nedostává žádné dotace na současnou těžbu uhlí. Komise dnes rovněž rozhodla, že financování veřejného subjektu PKÚ (Palivový kombinát Ústí) ze státních prostředků nepředstavuje státní podporu, neboť PKÚ neprovádí hospodářskou činnost.

Platba přináší důlní společnosti hospodářskou výhodu. Komise však dospěla k závěru, že navrhovaná podpora respektuje nařízení Rady o státní podpoře uhelnému průmyslu , neboť pokrývá náklady na závazky důlní společnosti, které vznikly v minulosti, a je tedy slučitelná s řádným fungováním společného trhu.

Situace uhelného průmyslu v České republice
Uhlí se dnes v České republice využívá ve dvou hlavních průmyslových odvětvích: v hutnictví a ve výrobě elektřiny. Uhlí má významnou úlohu ve vládní energetické politice, která se v současné době soustřeďuje na využívání domácích energetických zdrojů a na legislativní podporu soukromých investic. Odhaduje se, že do roku 2030 bude uhlí představovat přibližně 25 % ve skladbě zdrojů energie. V České republice působí sedm důlních společností, které celkem zaměstnávají téměř 50 000 osob, což představuje více než 50 % z celkového počtu osob zaměstnaných v odvětví energetiky. Významný pokles domácí těžby uhlí, který nastal v posledním desetiletí, vyústil v uzavření řady dolů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy