Předseda Barroso předkládá pět návrhů s cílem oživit jednání o finančním výhledu EU na období 2007–13

24.10.2005 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Více zdrojů na hospodářský růst a zaměstnanost, a to až do výše jedné třetiny rozpočtu EU, nový krizový mechanismus pro neutralizaci otřesů spojených globalizací, dynamičtější zemědělské výdaje, přehodnocení výdajů EU s ohledem na modernizaci rozpočtu počínaje rokem 2009...

Více zdrojů na hospodářský růst a zaměstnanost, a to až do výše jedné třetiny rozpočtu EU, nový krizový mechanismus pro neutralizaci otřesů spojených globalizací, dynamičtější zemědělské výdaje, přehodnocení výdajů EU s ohledem na modernizaci rozpočtu počínaje rokem 2009 a zvýšení soudržnosti a demokratičtější kontrola činností v oblasti vnějších vztahů EU – to je pět bodů, s nimiž přichází předseda Evropské komise José Manuel Barroso s cílem oživit jednání o finančním výhledu na období 2007 až 2013.

Předseda Evropské komise zdůraznil v dopise zaslaném dnes Tonymu Blairovi, předsedovi Rady EU, a Josepu Borellovi Fontellesovi, předsedovi Evropského parlamentu, že „proto, aby naše rozšířená Evropa neztratila důvěryhodnost a efektivnost, je klíčové, aby se do konce roku dospělo k dohodě o finančním výhledu. Pokud dohody dosaženo nebude, doplatíme na to váznoucí konvergencí, chabým hospodářským růstem a ztrátou pracovních míst. A tuto cenu zaplatí právě ty nejchudší oblasti Unie.“

Předseda Barroso vyzývá k vyváženému a politicky přijatelnému řešení a k přizpůsobivosti všech stran jednání o rozpočtu. Vzhledem k potřebám Unie Komise nadále považuje úroveň výdajů, o níž se jednalo na Evropské radě v červnu, za nedostatečnou a ve snaze najít cestu ven ze slepé uličky přichází s novými podněty.

Účelem tohoto souboru pěti návrhů je:

  • dodat nový impulz konkurenceschopnosti, zvláště oblasti výzkumu a inovace, a to prostřednictvím politiky soudržnosti;
  • vypořádat se s otřesy, jež nutně přináší globalizace;
  • sjednotit a doplnit současné reformy v zemědělství;
  • vypracovat plán postupu modernizace rozpočtu;
  • zvýšit soudržnost politiky vnějších vztahů a demokratičtějším způsobem ji kontrolovat.

Tyto návrhy nemají být předmětem jednání na neformální schůzce v Hampton Court, jejich cílem je naproti tomu poskytnout předsednictví a členským státům podněty, které usnadní diskusi v období před prosincovým zasedáním Rady.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy