Henkel hlásí úspěšné třetí čtvrtletí

03.11.2005 | , Henkel
Tiskové zprávy


Ve třetím čtvrtletí roku 2005 skupina Henkel dosáhla dvojciferného procentního růstu obratu i provozního zisku (EBIT). Vzrostl rovněž čistý výnos za čtvrtletí a výnos na akcii.

„Naše výsledky ve třetím čtvrtletí jsou velmi potěšující. Navíc mě povzbuzuje skutečnost, že vynikajících výsledků dosáhly všechny divize,“ uvedl Ulrich Lehner, předseda představenstva společnosti Henkel KGaA. „Zavedení celé řady novinek a regionální expanze v Severní Americe a na rozvíjejících se trzích se odrazila ve výrazném zrychlení organického růstu. Na základě tohoto růstu a faktu, že jej provází pozitivní vývoj výnosů v prvních devíti měsících, mohu potvrdit, že směřujeme k úspěšnému splnění celoročních cílů.“

Ve 3. čtvrtletí roku 2005 se obrat skupiny Henkel zvýšil o 13,2 % na 3 140 mil. eur.  Po zohlednění kurzových vlivů růst dosáhl 12,0 %. Organický růst obratu (tj. po zohlednění kurzových vlivů a akvizic/dezinvestic) ve sledovaném čtvrtletí činil 5,8 %, oproti 1,5 % v 1. čtvrtletí a 3,3 % ve 2. čtvrtletí. Provozní zisk (EBIT) skupiny Henkel po zohlednění kurzových vlivů vzrostl o 17,7 %, přičemž před úpravou činil meziroční nárůst 18,9 % a absolutně dosáhl 300 mil. eur.

 Výnosnost prodeje (ROS) vzrostla o 0,4 procentního bodu na 9,5 % a výnosnost produktivního kapitálu (ROCE) vzrostla o stejnou hodnotu na 13,5 %. Příčinou bylo zvýšení provozního zisku přesahující růst produktivního kapitálu v důsledku akvizic. Příjem z majetkových účastí se snížil z 44 mil. eur na 26 mil. eur kvůli výpadku příjmu z investice   do bývalé společnosti Clorox. Čisté úrokové výdaje vykázaly mírné zlepšení z -46 mil. eur  na -59 mil. eur a finanční položky celkově poklesly ze -2 mil. eur na -33 mil. eur.

Při mírném snížení daňové sazby na 25,5 % vzrostly čisté výnosy za čtvrtletí po zohlednění menšinových podílů meziročně o 7,7 % na 195 mil. eur a výnosy na prioritní akcii stouply o 7,1 % na 1,36 eur.

Vývoj jednotlivých divizí
Obrat divize pracích a čisticích prostředků se po zohlednění kurzových vlivů meziročně zvýšil o 11,2 %, zatímco před úpravou to bylo 12,0 % na 1 086 mil. eur. Hlavní podíl na tom mělo zejména vynikající 5,7% zvýšení organického růstu obratu a akvizice společností Clorox. Provozní zisk po zohlednění kurzových vlivů meziročně vrostl o 15,6 %. Silný růst obratu zaznamenaly zejména univerzální prací prostředky, a to hlavně v USA. V odvětví speciálních pracích prostředků přetrvávaly určité potíže v západní Evropě, zatímco ve východní Evropě, USA a Mexiku byl zaznamenán růst. Hlavním motorem růstu byly opět domácí čisticí prostředky. Díky úspěchu nové řady Power značky Bref společnost dokázala zvýšit svůj tržní podíl v Evropě.

Obrat divize kosmetiky po zohlednění kurzových vlivů vzrostl meziročně o 4,1 %. Jedná se o čistě organický růst. Obrat před úpravou ve výši 681 mil. eur překonal výsledek za předchozí rok o 4,9 %. Provozní zisk po zohlednění kurzových vlivů meziročně vrostl o 14,7 %.

Velmi dobře si vedlo odvětví vlasové kosmetiky, a to zejména v Evropě. Za tímto vývojem stály hlavně nově představené výrobky, jako například řada marketingových aktivit zaměřených na značku Taft. Příčinou kvalitního růstu v odvětví tělové kosmetiky bylo rozšíření řady našich sprchových gelů v Severní Americe. Co se týče odvětví péče o pokožku, tam došlo k výraznému oživení díky uvedení produktu Diadermine Novalift. Odvětví zubní péče i nadále těžilo z celoevropské poptávky po výrobcích pro bělení zubů a dále rostlo i odvětví profesionální vlasové kosmetiky, zejména v Německu a východní Evropě. Na celosvětový profesionální trh byla znovu uvedena značka BC Bonacure.

Obrat divize lepidel pro spotřebitele a řemeslníky se meziročně zvýšil o 19,5 % (po zohlednění kurzových vlivů), zatímco před úpravou činil růst 21,6 % na 481 mil. eur. Organický růst představoval 6,0 %. Provozní zisk po zohlednění kurzových vlivů meziročně vzrostl o 6,8 %. V odvětví lepidel a lepicích pásek pro domácnosti, školy a kanceláře došlo k mírnému zlepšení. Na mezinárodní trhy byla postupně s úspěchem uvedena nová značka lepicích pásek „Easy Start“. Silný růst obratu v segmentu lepidel a těsnicích hmot pro kutily a řemeslníky vycházel hlavně ze zemí mimo západní Evropu. I oblast stavebních lepidel se nadále vyvíjela velmi dobře; nejvyšší míru růstu zde hlásí východní Evropa.

Obrat divize technologií po zohlednění kurzových vlivů vzrostl o 17,8 %, respektive o 19,6 % na 832 mil. eur před úpravou. Organický růst dosáhl 7,9 %. Provozní zisk po zohlednění kurzových vlivů meziročně vzrostl o 23,6 %. Letecký průmysl vykázal rostoucí poptávku po kompozitních lepidlech a v oblasti automobilového průmyslu společnost těžila z uvedení povrchových nátěrů bez PVC a zvukově izolačních výrobků. Poptávka  po výrobcích společnosti významně vzrostla i v elektrotechnickém průmyslu.

V ocelárenském průmyslu Henkel s úspěchem uvedl nový výrobek určený pro velké dodavatele automobilkám. Činnost společnosti na trhu zboží dlouhodobé spotřeby (např. chladicí zařízení) vedla k významnému nárůstu obchodů. Ke značnému oživení došlo u lepicích fólií, které se používají k balení spotřebního zboží, a v segmentu průmyslové údržby a oprav společnost úspěšně uvedla na trh lepidla na bázi epoxidové pryskyřice.

Výkon v regionech
Obrat v regionu Evropa/Afrika/Střední východ po zohlednění kurzových vlivů vzrostl o 5,5 %, zatímco před započtením vlivů nárůst dosahoval 6,1 % na 1 916 mil. eur. Meziroční růst obratu ve východní Evropě byl opět dvojciferný, zatímco v západní části odpovídal loňským číslům. I v Německu byl obrat jen lehce pod úrovní z předchozího roku. V Severní Americe obrat po zohlednění kurzových vlivů vzrostl o 32,1 %, zatímco před započtením vlivů růst dosahoval 32,2 % (absolutně 772 mil. eur). Významný růst hlásí všechna odvětví, což lze přičíst zejména zisku podniků Sovereign a Clorox. V regionu Latinské Ameriky vzrostl obrat po zohlednění kurzových vlivů o 12,0 %. Na růstu se díky své vysoké aktivitě v regionu podílela všechna odvětví. Před úpravou obrat vzrostl o 22,5 % na 151 mil. eur. V regionu jihovýchodní Asie obrat po zohlednění kurzových vlivů meziročně vrostl o 17,9 %, zatímco před úpravou růst činil 22,0 % na 241 mil. eur. Na tomto růstu mají největší podíl divize technologií a divize pracích a čisticích prostředků, které těžily z akvizice jihokorejského podniku na výrobu insekticidů od firmy Clorox.

Výsledky nejvýznamnějších částečně vlastněných firem
Společnost Ecolab Inc., St Paul, Minnesota, USA, v níž má společnost Henkel 28,4% podíl, vykázala ve 3. čtvrtletí roku 2005 obrat ve výši 1,165 mil. USD, což znamená nárůst    o 6,8 %. Čistý výnos za čtvrtletí vzrostl o 9,3 % na 103,7 mil. USD. Tržní hodnota tohoto majetkového podílu k 30. září 2005 činila 1,9 mld. eur.

Výhled
Skupina Henkel potvrzuje svou předpověd hospodářských výsledků pro rok 2005. Společnost chce dosáhnout výraznějšího růstu než příslušné trhy a očekává 3% až 4% organický růst (po zohlednění kurzových vlivů a započtení akvizic/dezinvestic).
Provozní zisk (EBIT) před započtením mimořádných položek a po zohlednění kurzových vlivů by měl vzrůst přibližně o 16 % až 19 %. Upozorňujeme, že od 1. ledna 2005 dojde ke zvyšování EBIT díky odstranění plánované amortizace goodwillu. Srovnatelná hodnota EBIT za rok 2004 tedy činí 1 000 mil. eur.
I přes výpadek příjmu z podílu ve firmě Clorox očekáváme, že výnos na prioritní akcii zůstane na vysoké úrovni předchozího roku. Východiskem pro tento předpoklad je výnos na prioritní akcii před amortizací goodwillu a započtením mimořádných položek, tj. srovnatelný výnos na akcii v částce 5,21 eur.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy