Sdílení dat mezi bankovním a nebankovním registrem bude spuštěno 1.1.2006

04.11.2005 | , CCB Finance
Tiskové zprávy


Praha, 3.  listopadu 2005 – Dnes bylo podepsáno memorandum o vzájemné výměně dat mezi Bankovním registrem klientských informací (BRKI) a Nebankovním registrem klientských informací (NRKI). Memorandum podepsali představitelé všech pěti zakladatelských bank a všech osmi zakládajících leasingových a splátkových společností.

Byla tak odstartována finální fáze přípravy faktického sdílení dat mezi oběma registry, které bude zahájeno 1. ledna 2006. „Tímto krokem se posouváme k naplnění našeho dlouhodobého cíle, kterým je  vybudování univerzálního registru v České republice. Od začátku příštího roku začne naplno fungovat nástroj pro komplexní posouzení rizika žadatele a přebíhání neseriózních klientů mezi poskytovateli finančních služeb v různých sektorech trhu bude značně ztíženo,“ řekl dnes Petr Kučera, předseda představenstva a výkonný ředitel CCB – Czech Credit Bureau, a.s., která pro oba registry zajišťuje služby související s jejich provozem.  Podle odhadů přesáhne počet záznamů v bankovním registru na konci letošního roku 8 miliónů a v nebankovním registru se přiblíží hranici 0,5 milionu záznamů. Oba registry tak budou dohromady tvořit největší databázi monitorující úvěrové vztahy v České republice.
BRKI i NRKI jsou standardními úvěrovými registry evropských parametrů, které obsahují nejen negativní, ale také pozitivní informace o platební morálce a bonitě klientů bank (BRKI) a leasingových či splátkových společností (NRKI). Na rozdíl od negativních registrů tak pouze nepoukazují na historické dluhy žadatelů o úvěrové produkty, ale pomocí pozitivní historie splácení umožňují dobrým klientům dosáhnout na kvalitnější a rychlejší služby i v případě drobných historických prohřešků.

Jedná se o velmi dobře zabezpečené databáze informací o klientech, kteří splácejí úvěrový, leasingový nebo splátkový produkt. Bankovní registr funguje již čtvrtým rokem a v současnosti je jeho členy již 19 bank a stavebních spořitelen. Předpokládá se, že všechny členské společnosti BRKI se budou vzájemné výměny dat mezi registry účastnit. Seznam osmi zakládajících společností nebankovního registru, který začal fungovat v červnu letošního roku, se v současnosti rozrůstá o tři společnosti a v následujících několika měsících se očekává přístup dalších pěti až deseti leasingových a splátkových společností. Členskými společnostmi BRKI a NRKI je již nyní pokryto celkem 95% bankovního, 90% leasingového a 50% splátkového trhu. Nebankovní registr také jedná s mobilními a dalšími telekomunikačními operátory a s  energetickými společnostmi  o možnosti jejich vstupu do NRKI a o recipročním využívání pouze negativních informací.

Sdílení dat mezi oběma registry omezí rizika plynoucí někdy z neznalosti, jindy z přecenění vlastních sil či dokonce z podvodného jednání některých zákazníků a zároveň poctivým klientům připraví kvalitnější podmínky při získávání dalších úvěrových či leasingových produktů. Podle zahraničních zkušeností se rizika poskytování úvěrů nesolidním nebo nebonitním klientům jednoznačně přesouvají na společnosti, které členy úvěrových registrů nejsou. „V pomyslném klubu evropských univerzálních pozitivních registrů je zastoupeno 14 z 15 původních zemí EU, a jsme rádi, že dle čerstvě publikovaného výzkumu Světové banky se ve srovnání efektivity existujících registrů zemí nové Evropy řadíme na první místo,“ dodal Petr Kučera.

 

Při výměně dat mezi oběma registry bude nahlédnutí do úvěrové zprávy každého jednotlivého klienta podmíněno jeho informovaným a svobodným souhlasem. Data mohou být využita jen k přesně stanovenému účelu posouzení bonity a platební morálky konkrétního klienta a jsou
zabezpečena proti zneužití či marketingovému využívání členy registru. Každý klient si bude moci i nadále ověřit informace o své osobě prostřednictvím klientských center CBCB a  LLCB.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy