České důlní technologie se mohou prosadit na čínském trhu

07.11.2005 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


Sílu čínské ekonomiky jasně ukazuje její rychle rostoucí význam ve světovém obchodě. Vývoz a dovoz rostou v porovnání se světem rychleji již přes 20 let. Čína je dnes čtvrtým největším exportérem po USA, Německu a Japonsku. Z pohledu českého exportu je důležité, že Čína je třetím největším světovým importérem, trhem s 1,3 miliardy obyvatel. Cestu k významnějším kontraktům otevírá společný vstup v alianci.

V návaznosti na oficiální účast ČR na veletrhu China Coal and Mining Expo 2005 CzechTrade uspořádal sérii pracovních jednání a prezentací společně s vývozní aliancí Česká dobývací technika.  Největší čínské doly projevily  zájem o dodávky signalizační a dorozumívací techniky, elektrozařízení, zajištění dopravy v dolech či o důlní lokomotivy.

Vývozní aliance Česká dobývací technika (CDT) ve spolupráci s CzechTrade a MPO úspěšně prezentuje a postupně získává zajímavé kontrakty v zahraničí již přes dva roky. Čína rozhodně patří ke klíčovým trhům dlouhodobého zájmu aliance, z celkem 13 členů se v říjnu představilo osm: CZMT, OHR, Prodeco, Ferrit, Vítkovice, Inco, ZAM servis a Zephyr. „Díky prezentacím navštívily české firmy nejdůležitější čínské provincie z hlediska dobývání uhlí a díky setkáním s nejvyššími představiteli největších čínských důlních firem, s kterými mohli diskutovat i konkrétní možnosti budoucí spolupráce, získaly přehled o čínském uhelném důlním průmyslu. V každém z míst včetně prezentace na veletrhu China Coal and Mining Expo se podařilo rozjednat konkrétní zájem o modernizaci důlních zařízení,“ říká Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka CzechTrade.

Ve dnech 17. až 18. října zástupci aliance navštívily provincii Liaoning a svou nabídku prezentovali vedení společnosti Fushun Mining Group. Ta má více než 37 tisíc zaměstnanců a vlastní hlubinný důl a rozsáhlý povrchový uhelný důl, který rozšíří o další povrchovou těžbu. „Vedení dolu projevilo zájem především o dorozumívací techniku a signalizaci pro odbavování lidí v případě poruchy či havárie dolu. Pro povrchový důl jednáme o dodávkách rypadel, bagrů a aut záměnou za starší technologii,“ říká k jednáním Jiří Šářec, výkonný ředitel aliance Česká dobývací technika. Zájem o komunikační zařízení pro doly se potvrdil i v provincii Shandong, kde se CDT společně s CzechTrade představila dvěma velkým důlním firmám Zibo Mining Group a Yacheng Mining Group, z nichž obě zaměstnávají více než 30 tisíc lidí. „Partneři navíc projevili zájem o dodávky elektrických zařízení, zejména trafostanic a elektromotorů pro vysoké napětí a o důlní lokomotivy,“ dodává Jiří Šářec.

Příležitosti pro české firmy umocnila také provázanost na odborný čínský veletrh pro oblast těžebního průmyslu China Coal and Mining Expo 2005 v Pekingu. Česká republika zde byla zastoupena oficiální účasti pod záštitou MPO na ploše přesahující 100 m2. „Veletrh koncentroval nejen generální ředitele z nejvýznamnějších těžebních oblastí, ale také ředitele jednotlivých šachet, hlavní důlní inženýry a specialisty na elektro a stojírenskou techniku důlních firem v Číně. Bylo možné tak přímo přejít ke konkretizaci technických požadavků na jednotlivé dodávky,“ přibližuje jednání v rámci veletrhu China Coal and Mining Expo Jiří Šářec.

„Prakticky pro všechny české firmy z aliance se jednalo o první návštěvu Číny. Ještě v listopadu společně s CDT rozhodneme o dalších krocích směrem k Číně. Už nyní jednáme o dalších nejméně dvou akcích do stejných provincií tak, aby se již získané kontakty oživily a rozvinuly. Další prezentace by měly být uskutečněny v období února až března 2006. S firmami také již jednáme o založení čínské kanceláře CDT.  Také v dalších oblastech, zejména elektrozařízení, se potvrdil zájem o zakládání společných česko-čínských podniků,“ říká k dalším krokům aliance s podporou CzechTrade v Číně Jitka Hanzlíčková.

Sérii akcí aliance CDT uzavřela účast na investiční konferenci provincie Shanxi ve městě Taiyuan a setkání s guvernérem provincie. „Provincie Shanxi potřebuje rozvíjet především strojírenský a těžební průmysl a také výrazně posilovat energetický sektor výstavbou nových elektráren. Poddimenzovaná energetická síť trápí celou Čínu, ve většině měst se v noci stále vypíná elektrický proud,“ říká Ivan Vyroubal ze zastoupení CzechTrade v Šanghaji, který za agenturu vedl všechny prezentace aliance. Zdejší důlní společnosti projevily největší zájem rovněž o bezpečnostní systémy pro doly. Podle odhadů odborníků z oboru v čínských dolech každoročně z důvodu nedostatečného  zabezpečení přijde o život více než 15 tisíc lidí.

„Čína je náročný, avšak pro nás velice zajímavý trh, na kterém chceme rozšiřovat své působení. Osvědčila se nám kombinace účasti na veletrzích a pořádání cílených prezentací pro odborníky v jednotlivých dolech společně s CzechTrade a tuto spolupráci chceme rozvíjet i na dalších trzích. Kromě Číny máme zájem o Ukrajinu a Rusko, dále o Mongolsko, do budoucna o trhy Íránu a Afghánistánu a také o země střední a latinské Ameriky, především Mexiko, Chile a Argentinu,“ uzavírá Jiří Šářec.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy