Organizovaná dovolená není pro každého

10.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se na dovolenou a váháte zda zvolit služeb cestovní kanceláře nebo si raději vše zařídit dle svých požadavků? Oba dva způsoby dovolené mají své klady i zápory. Které u vás převládnou?

Téma týdne: Zimní dovolená začíná

Výdaje na dovolenou dokážou pořádně potrápit rodinný rozpočet. To je také důvod, proč se většina domácností snaží ušetřit „kde se dá“. Při výběru dovolené se také rozhodujeme, zda využijeme služeb cestovní kanceláře, nebo se vydáme na dovolenou soukromě.

Dovolená přes cestovní kancelář má spoustu výhod a nevýhod. Při nákupu zájezdu od cestovní kanceláře ušetříme hlavně spoustu času s přípravou dovolené. Stačí si nalistovat pár katalogů nebo navštívit internetové stránky cestovních kanceláří, nastudovat nabídky a vybrat tu, která nám bude nejvíce vyhovovat. Oblibu si také získávají specializované servery jako jsou například www.dovolena.cz nebo www.zajezdy.cz, které nám ušetří i cestu do „cestovky“. Problém však nastává v okamžiku, kdy vysněnou dovolenou v žádné nabídce nenajdeme. Pak nám zbývají dvě možnosti. Buď se uskromníme a spokojíme se s podobnou dovolenou, a nebo se ji rozhodneme podniknout na „vlastní pěst“.

Organizovaná dovolená je nepřijatelný pojem pro lidi, kteří mají rádi nezávislost a odmítají se podřídit stanoveným pravidlům. Přesto bychom si měli dát záležet při samotném plánování. Pokud nejsme dobrodruzi a nerozhodneme se risknout odjezd bez předešlých rezervací, musíme si pečlivě nastudovat nabídku místních ubytovacích zařízení. Tento krok je obzvlášť důležitý v plné sezóně, kdy se mnohdy stává, že neseženeme volné postele k přespání. Jestliže se tato situace stane v létě a nejdeme s celou rodinou, nejedná se o žádnou katastrofu. Ovšem v případě zimní rodinné dovolené bych nedoporučovala postupovat toto riziko.

Internet je místo, kde celkem dobře a jednoduše zjistíte místní nabídku. V dnešní době není žádnou výjimkou možnost rezervace on-line. Na množství disponibilních prostředků a zvyku bude záležet druh ubytování, který zvolíte. Můžete vybírat od nejlevnějších ubytoven, přes pensiony až po prvotřídní hotely. Strava bude také hodně záležet za zvoleném noclehu. V pensionech se setkáme s možnosti použití kuchyně a můžeme konzumovat vlastní jídlo a pití. V hotelech tuto možnost nemáme. Pokud se nerozhodnete pro plnou penzi, připravte se na stravování po různých restauračních zařízeních.

Na začátku fintriku jsme zmínili úsporu nákladů. Nelze jednoduše říct, že je výhodnější zvolit dovelenou přes cestovní kancelář nebo si ji sami naplánovat. Cestovní kanceláře těží z dlouhodobých smluv, které mají s ubytovacími zařízeními a dopravními společnostmi. Zároveň však musí z něčeho žít a zaplatit služby delegáta a ostatních zaměstnanců. Konečná  cena závisí na samotné marži cestovní kanceláře a schopnosti vyjednat ceny. V každém případě je dobré využít slev, které se každoročně nabízejí.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky