Je dovolená důvodem k zadlužení celé rodiny?

11.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Dnes, na Martina, by mělo podle staré pranostiky začít sněžit. Nesněží? Nevadí. Atmosféru zimních radovánek si přiblížíme alespoň dnešním Fintrikem. Poradíme vám, jak se vydat na zimní dovolenou zcela bez peněz, nikoliv však bez rizika.

Téma týdne: Zimní dovolená začíná

Článků a analýz o stále se prohlubujícím zadlužování českých domácností si můžete přečíst spousty. Moderní není spořit, moderní je žít na dluh. Což o to, půjčit si milión a stavět nebo rekonstruovat je chválihodné. Ale půjčit si 50.000 na dovolenou? Opravdu jste si to vše správně propočítali?

Financovat krásnou zimní dovolenou strávenou ať už v podhůří na Vysočině nebo v Dolomitech či Alpách můžete v zásadě dvěma způsoby:

  • Hotovostí
  • Půjčkou

Pokud máte štědrého strýčka, bohatou babičku nebo rozhazovačné rodiče a oni vám na dovolenou finance dají (nikoliv půjčí), máte vyhráno. Peníze se slovy díků rovnou odneste do cestovky. Tam, podle velikosti hotovosti, vyberete zájezd a pak už se jen těšte na termín odjezdu. tolik jednoduchá cesta shánění peněz jinde než prací. Samozřejmě že si na zimní radovánky na sněhu můžete ušetřit i sami. Možností je tedy více.

Pokud za zimou a sněhem stůj co stůj vyrazit chcete a výše popsané zdroje financí nemáte, musíte si je obstarat jinde. Letos podle odhadů analytické firmy Mag Consulting vyrazí na hory asi 600 000 Čechů, z toho asi 250 000 do zahraničí. Taková dovolená ale již nějakou korunu stojí.

Dovolená na splátky jest rizikem do budoucna
Masivní kampaně cestovek i splátkových společností lákají i méně movité klienty na zahraniční dovolené. Vždyť je to tak snadné: zaplatíte pár stovek nebo maximálně tisícovek, na dovolenou v klidu odjedete a splácet začnete později. Prý přeplatíte "jen trochu". Omyl. Přeplatíte neskutečně moc a hlavně porušíte základní pravidlo obezřetnosti při zadlužování, které zní:

Životnost předmětu (nebo služby), který si pořizujeme na dluh by měla být delší, než je doba, po kterou budeme dluh splácet.

A to rozhodně zimní dovolená není. Dovolenou vyčerpáte a splácet budete až do té příští. Na tu si také půjčíte? Můžete. Bludná spirála zadlužení se roztáčí a ani se neotočíte a exekutor klepe na dveře.

Účelem tohoto textu není odradit milostivého čtenáře od alternativního způsobu financování dovolené. Naší snahou je pouze varovat před bezhlavým zadlužováním. Některé nabídky splátkových společností mohou být naopak velmi zajímavé. Tak např. nejstarší domácí operátor ČEDOK nabízí dovolenou na splátky s Multiservisem bez navýšení. Má to ale podmínku: zájezd splatíte do 4 měsíců od začátku splácení. Pokud ne, splácíte standardní délku 10 měsíců a společně s jednou splátkou placenou hotově zaplatíte o 10 % více, než je cena zájezdu placeného přímo hotově. RPSN je více než 21 %.

Závěr
Buďte obezřetní na své finance. Užívejte volna plnými doušky, ale pamatujte, že každá legrace něco stojí. Také pamatujte, že jakýkoliv pobyt mimo bezpečí vlastního domova (a vlastně i tam) je rizikový. Rizika nejen na zimní dovolené kryjí různé druhy pojištění. Přečtěte si v pondělí vše o cestovním pojištění.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky