V Rakousku se už lyžuje

14.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Každý den se ráno díváte ze svého okna, zda již nepadá tolik očekávaný sníh a nemůžete se dočkat prvního lyžování? A víte o tom, že v některých rakouských střediscích lyžařská sezóna už začala?

Téma týdne: Lyžujeme v listopadu

Zatímco na českých horách se stále čeká na sníh, ve všech osmi ledovcových střediscích v Rakousku se již lyžuje. Pokud se nemůžete dočkat prvního lyžování, nečekejte a rozjeďte se za hranice. Níže jsme pro vás připravili přehled všech rakouských ledovců i s nejdůležitějšími údaji.

Kaunertálský ledovec
Ledovec v Kaunertalu (3160 m) je nejzápadnější ze všech tyrolských ledovcových údolí a cesta k němu vede po úzké silnici z Riedu. Má dva hlavní vleky, podél kterých vedou nahoře prudké a od půlky nenáročné sjezdovky. Můžete si zde půjčit lyže a zaplatit si lyžařského instruktora. Najíst se můžete ve dvou restauracích. Pokud si zakoupíte 1 denní lyžařskou permanentku, může vaše dítě do 10 let jezdit zdarma. Pokud již máte koupený a stále platný skipas, máte také volný vstup do krytého bazénu ve Feichtenu/Kaunertalu. Jsou zde dvě sedačkové lanovky, šest vleků a sjezdovky lehké (19 km), střední (10 km) a těžké (7 km). Ve výšce 2750 metrů u ledovcové restaurace se nachází jeden z nejlepších alpských funparků. Tří-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 75 EUR pro dospělého (45 EUR pro dítě) a šesti-denní za 125 EUR pro dospělého (75,50 EUR pro dítě).

Piztalský ledovec
Lyžařská oblast Piztal (3440 m) patří do oblasti Ötztalských Alp (Ötztal, Pitztal, Kaunertal) a rozkládá se v délce 45 km od města Imst na jih až k zaledněnému hřebeni Alp. V polovině údolí na východních svazích se nalézá středisko Hochzeiger a na konci údolí střediska Pitztal Gletscher (Pitztalský ledovec) a Rifflsee. Pitztalský ledovec je nejvýše položené lyžařské ledovcové středisku Rakouska, nabízí výborné sněhové podmínky a mnoho kvalitních sjezdovek. Také je oficiálním tréninkovým střediskem německého národního mužstva. Je zde nejrychlejší podzemní dráha svého druhu na světě "Pitzexpress", zajišťující jediné spojení oběma směry mezi údolím (1740 m n.m.) a úpatím ledovcového střediska (2840 m n.m.), gondolová lanovka, sedačková lanovka, čtyři vleky, dva pásové vleky a sjezdovky lehké (6 km), střední (15 km) a těžké (3 km) i s horskou běžeckou stopou (6 km). Tří-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 82,50 EUR pro dospělého (49 EUR pro dítě) a šesti-denní za 146 EUR pro dospělého (88 EUR pro dítě). Z Prahy je Pitztal vzdálen 550 km a z Brna 670 km.

Ötztálský ledovec
V horní části údolí Ötztal (3340 m) leží lyžařské středisko Sölden, které patří mezi nejdražší střediska v Rakousku. Nachází se zde dva ledovce Rettenbach a Tiefenbach, které jsou navzájem spojeny lyžařským tunelem. Tyto ledovce jsou největší rakouskou ledovcovou plochou určenou pro veřejné lyžování. Lyžařský areál tvoří sjezdovky na úbočí Gaislachkogelu a Giggijochu. Jsou zde tři gondolové lanovky, dvě sedačkové lanovky, pět vleků a sjezdovky lehké (25 km) a střední (13 km) i s horskou běžeckou stopou (6 km). Tří-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 106 EUR pro dospělého (75,50 EUR pro mládež, 59,50 EUR pro dítě) a šesti-denní za 193,50 EUR pro dospělého (135 EUR pro mládež, 105 EUR pro dítě).

Stubaiský ledovec
Stubai Gletscher (3165 m) je největším ledovcovým lyžařským areálem Rakouska. Díky obzvlášť příznivým sněhovým podmínkám je tato oblast oblíbeným místem pro přípravu sjezdařů ještě před začátkem sezóny. Na vrcholku se nachází deset kilometrů dlouhý sjezd s názvem Wilde Grub’n, který vede až do údolí Wilde Gruben a je využíván jako závodní trať. Také je zde úzká sjezdová dráha, ledovcová šplhací věž a na snowboardisty čeká Snowboard Fun Park. V polovině údolí nad vesničkami Fulpmes a Telfesse se nachází další středisko Schlick 2000 a na východních svazích leží další dva menší areály Elfer nad Neustiftem a Serles nad Miedersem. Je zde dvacet čtyři lanovek a vleků, spojujících více než 110 km sjezdovek všech stupňů obtížnosti a běžecká dráha v délce 100 km. Tří-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 98 EUR pro dospělého (63,70 EUR pro mládež, 49 EUR pro dítě) a šesti-denní za 162,50 EUR pro dospělého (105,60 EUR pro mládež, 81,30 EUR pro dítě). Z Prahy je Stubajský ledovec vzdálen 560 km a z Brna 600 km.

Hintertuxský ledovec
Hintertux Gletscher (3250 m) nabízí lyžařům výborné sněhové podmínky, kvalitní lanovky a je jediným lyžařským střediskem v Rakousku s celoročním provozem. Na západních svazích Zillertalu se nachází střediska Spieljoch a Hochfügen a nad vesnicí Kaltenbach nový lyžařský areál Hochzillertal. Největší lyžařské středisko oblasti s názvem Zillertal Arena, které vzniklo propojením původně samostatných středisek Ski-Zell nad Zell am Ziller, Gerlos a Königsleiten, je umístěno na východních svazích Zillertalu. Mezi další střediska rozhodně patří Ahorn a Penken s vrcholem Penkenjoch (2095 m n.m.). Za Zillertalem směrem na jih pokračuje Tuxertal, kde jsou umístěny střediska Eggalm a Rastkogl. V letošním roce byla tato střediska propojena se střediskem Penken a tímto spojením nově vznikla lyžařská oblast s názvem Ski-Zillertal-3000. Patří sem také středisko Kramsach, i když leží uvnitř údolí Inntalu. Je zde pět gondolových lanovek, šest sedačkových lanovek, deset vleků a sjezdovky lehké (23 km), střední (47 km) a těžké (16 km). Tří-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 94 EUR pro dospělého (75 EUR pro mládež, 47 EUR pro dítě) a šesti-denní za 168 EUR pro dospělého (134 EUR pro mládež, 84 EUR pro dítě). Z Prahy je Hintertuxský ledovec vzdálen 540 km a z Brna 590 km.

Mölltalský ledovec
Mölltal Gletscher, který je nejvyšším lyžařským střediskem Korutan, nabízí celoroční lyžování na 134 km sjezdových tratí včetně nejdelší korutanské sjezdovky v délce 6 km. V pohoří Vysoké Taury mezi nejvyšší horou Rakouska Grossglockner (3798) a rakouskými Dolomity se nachází lyžařská oblast, která se skládá z dvanácti lyžařských areálů. Mezi další střediska patří Ankogel s nádherným sjezdem z 2630 m do údolí a Heiligenblut s dokonalými carvingovými sjezdovkami. Je zde šest kabinových lanovek, čtyři sedačkové lanovky, šestnáct vleků a sjezdovky lehké (32 km), střední (75 km) i těžké (27 km) a velice příznivé ceny permanentek. Tří-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 93 EUR pro dospělého (47 EUR pro dítě) a šesti-denní za 161 EUR pro dospělého (81 EUR pro dítě). Z Prahy je Mölltalský ledovec vzdálen 550 km a z Brna 565 km.

Dachstein-Tauern
Spojením devíti štýrských lyžařských středisek v údolí řeky Enns vznikl komplex lanovek a vleků s názvem Korutany - Dachstein-Tauern Region, který nabízí možnost lyžování na 167 km sjezdovek. Mezi nejzajímavější střediska okolo města Schladming patří Hauser Kaibling (2015 m), Planai (1894 m), Hochwurzen, Reiteralm a z vzdálenějších středisek Galsterberg, Stoderzinken, Fageralm, Ramsau a ledovce pod Dachsteinem. Dachstein Tauern Region však nezapomíná ani na běžkaře a nabízí jim 150 km běžeckých tratí. Jsou zde dvě gondolové lanovky, pět kabinových lanovek, patnáct sedačkových lanovek, šedesát pět vleků a sjezdovky lehké (50 km), střední (100 km) i těžké (17 km). Pěti-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 132 EUR pro dospělého (71 EUR pro dítě) a sedmi-denní za 171 EUR pro dospělého (91 EUR pro dítě). Z Prahy je Dachstein-Tauern vzdálen 390 km a z Brna 410 km.

Kaprun - Zell am See
Tato lyžařská oblast, která vznikla spojením středisek Zell am See s areálem na Schmittenhöhe (2000 m) a Kaprun s lyžařskými areály na Kitzsteinhorn (3203 m) a Maiskogel (1675 m), nabízí celoroční lyžování na 167 km sjezdovek a je považována za nejlepší v celém Rakousku. Na břehu jezera, na kterém se v zimě bruslí a surfuje, leží jedno z nejoblíbenějších středisek s názvem Zell am See. Na Schmittenhöhe naleznete krásné sjezdovky včetně nejtěžší pojmenované Trass. Jedním z vyhledávaných tréninkových středisek je také ledovcový areál Kitzsteinhorn. Pro milovníky běžek jsou připraveny umělé běžecké stopy včetně okruhu okolo jezera Zell am See v délce 250 km. Je zde zubačka, čtyři gondolové lanovky, pět kabinkových lanovek, třináct sedačkových lanovek, třicet dva vleků a sjezdovky lehké (50 km), střední (100 km) a těžké (17 km). Tří-denní skipas v hlavní sezóně lze pořídit za 90 EUR pro dospělého a šesti-denní za 157 EUR pro dospělého (pro dítě od 5 do 15 let sleva 50 %). Z Prahy je Kaprun vzdálen 470 km a z Brna 520 km.

 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky