Evropský parlament schválil rozpočet Unie na rok 2006

15.12.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament schválil návrh souhrnného rozpočtu Evropské unie na příští rok. V dohodovacím řízení se členskými státy před druhým čtením přistoupili zástupci Parlamentu na kompromis, který počítá s výdaji ve výši 1,01 % hrubého národního důchodu (HND) neboli 111,969 miliard eur.

Schválený rozpočet navíc obsahuje zvláštní ustanovení o financování evropské zahraniční politiky. Oproti letošnímu rozpočtu (1,00 % HND) se rozpočet EU na rok 2006 zvyšuje o 5,7 miliard eur. Rada EU původně navrhovala výdaje z unijního rozpočtu ve výši 111,4 miliard eur (téměř 1,01 % HND). Parlament v prvním čtení žádal zvýšení plateb na 115,4 eur (1,04 % HND); závazky měly dosáhnout 121,4 miliard eur.
 
Kompromis europoslanci schválili na základě zpráv Giovanniho PITTELLY (PES, IT) a Valdise DOMBROVSKISE (EPP-ED, LV) k rozpočtu unijních institucí a orgánů a Reimera BÖGEHO k uvolnění nástrojů flexibility. PITTELLA výsledek dohodovacího řízení označil za významný, neboť konečná částka převyšuje původní návrhy lucemburského a britského předsednictví Unie. Pokud by navíc nedošlo k dohodě o novém dlouhodobém rozpočtu EU na léta 2007-13, řídily by se budoucí výdaje právě rozpočtem na rok 2006.
 
Zemědělství a rozvoj venkova
Parlament žádal platby ve výši navrhované Komisí a odmítal škrty, které navrhla Rada. Ta má nicméně u většiny výdajů tohoto okruhu poslední slovo, neboť jde o "povinné výdajové položky". EP nicméně uvítal zvýšení rozpočtu na potravinový program "Food for poor people".
 
Strukturální opatření
Parlament se s Radou dohodl nezvyšovat finanční prostředky, neboť nové členské státy mají s realizací opatření problémy. Jako na tento rok poslanci a členské státy nicméně souhlasí s tím, aby se prostředky i v roce 2006 podle potřeby případně navýšily.
 
Vnitřní politika
Rada přistoupila na Parlamentem požadované navýšení výdajů na přímou podporu občanů a klíčových oblastí Lisabonské strategie o 100 milionů eur v rámci programů LIFE, SOCRATES, GRUNDTVIG, LEONARDO, podpory výzkumu a vývoje, jakož i malých a středních podniků.
 
Parlament rovněž uvolnil část rezerv vyhrazených pro informační politiku. Poslanci dále schválil vyčlenění 9 milionů eur na boj proti terorismu a vytvoření systému rychlé výstrahy Argus.
 
Zahraniční politika
Do této oblasti má jít o 275 milionů eur víc - díky uvolnění nástrojů flexibility. Rada původně trvala na výdajovém stropu ve výši 200 milionů eur. Využití nástroje flexibility umožní Unii finančně podpořit obnovu Iráku a oblastí postiženým v prosinci 2004 tsunami, jakož i africké, karibské a tichomořské země (AKT), jichž se negativně dotkne reforma dovozu cukru do EU.
 
Dohoda rovněž počítá s vyššími výdaji na Evropskou bezpečnostní a obrannou politiku (EBOP) ve výši 102,6 milionů eur - o 40 milionů eur víc než letos. Parlament a Rada EU navíc každé čtvrtletí projednají aktivity v této oblasti.
 
Různé
V usnesení Parlament vyjadřuje své zklamání nad přístupem Komise při jednáních o rozpočtu. Do rezerv poslanci zařadili i 16 milionů eur na administrativní náklady Komise.
 
Návrh rozpočtu kromě Evropské komise pokrývá tyto instituce a orgány EU:
Oddíl I, Evropský parlament
Oddíl II, Rada
Oddíl IV, Soudní dvůr
Oddíl V, Účetní dvůr
Oddíl VI, Hospodářský a sociální výbor
Oddíl VII, Výbor regionů
Oddíl VIII (A), Evropský veřejný ochránce práv
Oddíl VIII (B), Evropský inspektor ochrany údajů

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy