Logistika pro Turín: od rentgenu až po nákladní off-roady

15.02.2006 | , Finance.cz
ZOH 2006


Nejen v průběhu olympiády, ale hlavně před jejím startem je potřeba přepravit obrovské množství materiálu do několika málo míst v dějišti her. Kdo to všechno zajišťuje? A jak se to dá zvládnout? Klíčem k úspěchu celých her je logistická firma Schenker.

Pro sportovní fanoušky začaly XX. zimní olympijské hry minulý pátek 10. února, když zasedli ke svým televizním obrazovkám. Pro sportovce, ale i pro řadu dalších lidí, kteří se podílejí na hladkém průběhu olympiády, však přípravy na ZOH 2006 začaly měsíce či dokonce roky v předstihu.

ZOH v Turíně si za své motto zvolily „Passion lives here.“ Což v překladu může znamenat „Tady žije vášeň“.  Toto heslo ovlivňovalo v uplynulých měsících čím dál více nejenom život obyvatel Itálie a sportovců celého světa, ale také všech organizátorů her. Mezi jejich četné řady patří i společnost Schenker, která se zhostila úlohy oficiálního dopravce a dodavatele dalších logistických služeb pro Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Aby Schenker v Itálii dokázal zajistit tuto mega sportovní akci, uvedl do plného provozu olympijské logistické centrum již 1. června 2005.

Areál, ležící v Rivoli, blízko Turína a v přímém sousedství dopravního okruhu, se honosí sklady o rozloze 4000 m2, kancelářemi na ploše 900m2 a pěti nákladními doky. Sklady musely být vybaveny speciálním bezpečnostním zařízením, mimo jiné také rentgenem, aby plně odpovídaly požadavkům přísných bezpečnostních protokolů, které olympiáda vyžaduje.

Do příprav ZOH 2006 se zapojilo více jak 120 zaměstnanců společnosti Schenker jak z Itálie tak z celého světa pod vedením ředitele Olympijského týmu Schenker, Alberta Saliniho. Team Schenkeru má ze zajišťováním logistiky pro olympijské hry četné zkušenosti.

Osazenstvo bylo již od června na místě a bez přestávky monitorovalo a samozřejmě i dnes monitoruje příchozí informace, které se vztahují ke zbožím a logistickým tokům, aby mohlo rychle reagovat na všechny požadavky a čelit všem nepředvídaným událostem. Během logistických příprav na olympiádu byly horské oblasti, kde se konají různé sportovní disciplíny, včetně přístupových cest sledovány prostřednictvím helikoptéry, což umožnilo logistickému týmu mít aktuální přehled nad jejich stavem a vypořádat se tak s možnými problémy.

Činnosti, které Schenker pro mezinárodní organizační tým ZOH zajišťoval, se mezi jinými týkaly dopravy přechodných staveb určených pro olympiádu, jako jsou stany, občerstvovací stanice, vlajkové tyčky apod. Přímo do horských oblastí přijížděly v průměru dva kamiony materiálu týdně od různých dodavatelů z Itálie, ale také z Německa, Rakouska a Velké Británie. Dalších deset kontejnerů týdně bylo dovezeno z dálného východu, především z Číny.

Kvůli zimním podmínkám, které v horských oblastech panují, musí Schenker využívat k přepravě materiálu na hřebeny hor helikoptéru a terénní nákladní auta s náhonem na čtyři kola. Mezi celkovými logistickými službami, které Schenker zajišťuje, je také dodání generátorů, nádrží na naftu, paliva a mobilního manipulačního zařízení.

Kromě toho poskytuje Schenker logistické služby různým členům olympijské rodiny včetně NBC, předního sportovního zpravodajství, o které se stará zkušený tým pracovníků. Dvě nákladní auta neustále pendlují mezi skladem NBC v Orbassanu a mezinárodním přenosovým centrem v Lingotto, Turíně a zajišťují přepravu a manipulaci s materiálem potřebným pro vysílání.

Schenker zajišťoval také dopravní služby spojené s přepravou olympijských pochodní do 13 různých světových destinací.

Bez logistiky by se neobešly ani olympijské vesnice. Schenker zde pro potřeby obyvatel olympijských vesnic zřídil help desk, který pomáhá s vykládkou a manipulací s příchozím zboží a následně s jeho distribucí do různých skladů či jednotlivých prostor.

Až 26. února 2006 hry v Turíně skončí, diváci vstanou od televizních obrazovek a sportovci se rozjedou domů, náročný úkol Schenkeru bude pokračovat. Přivezený materiál a sportovní náčiní se musí vrátit zpět ke svým majitelům, dočasné zařízení musí být rozebráno a odstraněno. Schenker čeká další světová sportovní událost stejně jako sportovce a diváky za dva roky, neboť se stal oficiálním dopravcem a poskytovatelem logistických služeb olympijského výboru pro Pekingu v roce 2008.

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát